at | dagsordenen godkendes |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes |
PKL byder velkommen.
Dagsordenen er vedlagt som pdf.
Dagsordenen godkendes.
at | udvalget følger op på relevante punkter fra mødet i februar 2023 |
Referatet er vedlagt som pdf.
Punkter fra forrige møde berøres under kommende punkter.
PKL orienterer om nyt.
PKL deltog tidligere på ugen i MUK 2023 – Medicinsk uddannelseskonference og giver på mødet nogle nedslagspunkter fra konferencen:
PKL sidder i det Postgraduate Uddannelsesudvalg for Aalborg Universitetshospital, som PKL-repræsentant. Udvalget mødes 2-4 gange årligt, og på seneste møde i september var der fokus på fremtidens sundhedsvæsen.
Specialevalgsdag afholdes i år i Aalborg den. 5. okt., og Oftalmologi er vel repræsenteret.
NYT FRA VUS
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetik |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Specialevalgsdag 2023 (april 2023)
I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i Region Nordjylland (maria.jul@rn.dk)
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Dimensioneringsplan 2024-2025 (august 2023)
Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny dimensioneringsplan for 2024-2025 (vedhæftet som bilag). Antallet af hoveduddannelsesforløb øges på landsplan fra 1.090 forløb (2023) til 1.140 forløb i 2024-2025. Øgningen sker inden for 13 specialer, hvoraf der dog ikke sker øgning af dimensioneringen i gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og intern medicin: geriatri i Videreuddannelsesregion. Derudover øges ratioen for introduktionsforløb for fem specialer. Uddannelsesudvalgene i specialer med ændret dimensionering arbejder på opdatering af de lægefaglige indstillinger.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
1. Inspektorrapport Gødstrup
2. Uddannelsesnyt fra Gødstrup
3. Uddannelsesnyt fra AUH
4. Uddannelsesnyt fra Aalborg UH
Praksis:
Michael/Aros:
Christian/ Ikast:
at | der gives en status på uddannelsesprogrammerne |
Alle uddannelsesprogrammer har været forbi UGUP til godkendelse i juni måned. De blev betinget godkendt, og herefter har de forskellige afdelinger fået en tilbagemelding på, hvad de hver især skal rette. Der mangler rettelser fra Aalborg og Gødstrup. På mødet gives en status på dette arbejde, og sammen aftales videre proces. Når Gødstrup og Aalborg har lavet deres rettelser, skal de sendes retur til Rune Kramer Knudsen fra VUS, som står for at samle det hele og få dem på hjemmesiden.
Aalborg er klar til at sende de tilrettede versioner til Rune, og Gødstrup har også deres tilrettede versioner på trapperne.
I løbet at 2023 og 2024 implementeres en ny 360 graders feedback spørgeramme for hoveduddannelseslæger i sen hoveduddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Den nye spørgeramme har fokus på ledelse.
Med henblik på den bedst mulige implementering af den nye 360 model i oftalmologi bedes udvalget videndele og drøfte, hvordan de forskellige afdelinger planlægger at arbejde med den nye model.
Det kan bl.a. være ift. uddannelse af facilitatorer, ideer til hvordan man får den nye model bedst muligt implementeret på afdelingen, ideer til en eventuel koordineret indsats på tværs af afdelinger eller helt andre ideer eller udfordringer udvalget oplever at stå overfor ifm. den nye model.
Til punktet er vedlagt
- Informationsmateriale om den nye model til uddannnelsesgivere
- Informationsmateriale til hoveduddannelseslægerne
- Skabelon til udviklingsplan
- Den nye spørgeramme
På mødet introduceres den nye 360 graders spørgeramme og baggrunden herfor. Udvalget drøfter det mest optimale tidspunkt i uddannelsen for gennemførsel af denne, så man sikrer, at uddannelseslægen er kendt på afdelingen, og på samme tid har mulighed for at udvikle sine leder-kompetence inden uddannelsens afslutning. Man enes om at genbesøge emnet på næste møde, og det besluttes at invitere den uddannelseskoordinerende overlæge fra Aalborg UH, Anja Kierstein, til at komme og give et oplæg om den nye spørgeramme samt besvare spørgsmål fra udvalget.
På sidste møde aftalte udvalget at ordningen med overlevering mellem afdelinger og Praksis med fokus på uddannelseslægernes oplevelser skal fortsætte. Ordningen skal evalueres igen på dagens møde. Afdelinger og tutorlæger bedes have talt med deres uddannelseslæge om, hvordan de oplever overleveringen inden mødet, således der kan evalueres på ordningen.
Overleveringen fungerer stadig godt, og oplevelsen er, at man kan mærke i delansættelsen, hvis overleveringen af en eller anden grund mangler. Det er en god mulighed for at få en præsentation af uddannelseslægens styrker og svagheder.
Punktet evalueres igen på næste møde.
Implementeringen af Uddannelseslæge.dk giver indimellem udfordringer for brugerne. Dette punkt kan bruges til at udveksle erfaringer mellem udvalgets medlemmner fra arbejdet med Uddannelseslæge.dk, mhp. at lære af hinandens bud på problemløsninger.
Oplever man aktuelle udfordringer, som ikke kan løses med hjælp fra hinanden, henvises der altid til at kontakte supportteamet for Videreuddannelsesregion Nord på telefon: +45 78 41 08 00 eller på email: vus@stab.rm.dk / uddannelseslaege@rm.dk
Udvalget drøfter, hvordan man opbevarer dokumenter fra bl.a. introduktions- og opfølgningssamtaler. Gødstrup udtrykker, at de i høj grad mangler RMUK, og VUS kan informere om, at der ventes at et nyt system er på vej; dog formentlig først til brug i løbet af 2024.
Region Nordjylland efterspørger et lignende system, og rejser spørgsmålet om Region Nordjylland også i fremtiden kan gøre brug af samme system som Region Midtjylland kommer til at anvende.
På sidste møde blev der i udvalget udtrykt ønske om et punkt på dagsordenen vedr. drøftelse af omfanget af injektioner på afdelingerne, og hvordan det kan påvirke opgaverne på afdelingerne og dermed uddannelseslægernes opgaver herunder AMD.
Punktet er stadig aktuelt ift. uddannelseslægerne, da der stadig ses en stigning i antallet af udførte injektioner. Det opleves flere steder, at der er en stue, der udelukkende laver injektioner. I Region Midtjylland er det primært sygeplejersker, som udfører injektioner, mens de i Region Nordjylland udføres af medicinstuderende. Der er generelt god erfaring med at anvende medicinstuderende til opgaven, også ift. fremtidig rekruttering til specialet.
Der ønskes en status over hvilke forskningstræningsprojekter, der aktuelt er i gang i specialet.
Hver afdeling orienterer om de igangværende projekter, som hoveduddannelseslægerne på deres afdeling arbejder med. Orienteringen er tænkt både som en inspiration og en reminder i forhold til hoveduddannelseslæger, der endnu ikke er kommet i gang.
Processen for forskningstræning drøftes, og det bemærkes, at man allerede i introduktionssamtalen bør afklare, hvad der skal indgå i uddannelseslægens forskningstræning, så der kan lægges en plan for dette.
Ift. den samlede godkendelse, så efterspurgte udvalget svar på, hvem der står for denne. VUS har undersøgt sagen, og det er uddannelseslægens forskningstræningsvejler, som giver den samlede godkendelse i Uddannelseslæge.dk.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Tilstede:
Chris Bath Søndergaard (PKL)
Søren Malling (UAO Aalborg UH)
Lotte Welinder (UAO Aalborg)
Daniel Becker (UKYL, Aalborg)
Veronica Holm (UAO RH Gødstrup)
Rikke Kongshaug Stoltz (UKYL RH Gødstrup)
Christian Lahrmann (Tutorlæge Ikast)
Michael Lindholt (Tutorlæge Aarhus)
Niklas Telinius (UKYL AUH)
Helle Østergaard (VUS, referent)
Afbud:
Dorte Ancher Larsen (UAO AUH)
Peter Jeppesen (Tutorlæge Brønderslev)
Mathias Tønder Hyldgaard (UKYL AUH) – barsel
Thomas Ege Nielsen (Tutorlæge Randers)
Anders Gyldenkerne (UKYL AUH)
Thomas Lohne (UKYL Aalborg)