Dagsorden og referater
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Oto- rhino- laryngologi - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 25. april, 2024 kl. 09:00
- Mødested: Online møde via teams - se mødeindkaldelse i outlook
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | dagsordenen godkendes |
Sagsfremstilling
Dagsordenen er vedlagt som bilag.
Beslutning
PKL Jens-Jacob bød velkommen.
Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger.
Bilag
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Det indstilles,
at | udvalget følger op på relevante punkter fra sidste møde |
Sagsfremstilling
Referatet er vedlagt som bilag.
Beslutning
Der var ikke bemærkninger til referatet.
Bilag
3. Uddannelsesnyt fra afdelinger og praksis
Sagsfremstilling
Afdelinger og tutorlæger orienterer om den uddannelsesmæssige status, herunder nye tiltag og eventuelle udfordringer.
Beslutning
Praksis v. Michael L.
Der har været afholdt første specialespecifikke kursus med udgangspunkt i praksis. Der er planlagt en evalueringsdag, hvor der evalueres på først kursus og tilpasses efter behov og ses nærmere på hvordan man kan optimere deltagernes udbytte. Umiddelbart er oplevelsen, at kurset var rigtig godt og blev taget godt imod. Udvalget kvitterer for det store og flotte arbejde.
Michael L. har en oversigtsartikel i ugeskriftet med fokus på det/den gode oplæg/undervisning. Én pointe er at voksne maksimalt kan koncentrere sig 20 min. ad gangen Det er derfor nødvendigt at skabe afbrydelser og afveksling i undervisningen.
Praksis oplever fortsat at en del uddannelseslæger kommer i praksis med primær erfaring fra tumorspor/cancer og dermed mindre erfaring andre dele af ØNH herunder øre- og næse-søjlen. I nogle tilfælde ned til få uger. Michael L stiller i den forbindelse spørgsmål til om det er tilfredsstillende. Se nærmere vedr. den deraf følgende drøftelse sidst i punktet.
Gødstrup
Uddannelsen går godt. Afdelingen har tidligere været udfordret på antal uddannelsesprocedurer. Det er efterhånden normaliseret og der er igen en øget kapacitet.
Der afholdes regelmæssige vejledermøder, hvor alle uddannelseslæger gennemgås. Det opleves som velfungerende.
Fokuseret perioder og parallelle ambulatorier fungerer godt og anvendes reelt på afdelingen.
Afdelingen forventer inspektorbesøg i efteråret 2024.
Aalborg
UKYL Karoline er retur.
I Aalborg arbejdes der videre med handleplanerne, der blev udarbejdet efter det seneste inspektorbesøg
Fokus på undervisning, konferencen, dobbeltfunktioner og læringsmiljøet i afdelingen.
Afdelingen oplever, at arbejdet, der er lagt for dagen med uddannelsen efterhånden, kan ses i uddannelseslægernes evalueringer.
Der er dog fortsat økonomiske udfordringer, det betyder bl.a. at en række mindre procedurer rykkes ud i det private, hvilke påvirker uddannelseskapaciteten.
UAO Chris har netop færdiggjort UAO kurset. Det indeholder bl.a. en opgave med fokus på udvikling af uddannelsen på egen afdeling. Afdelingen forventer at det får betydning for udviklingen af uddannelsen i afdelingen.
For nuværende tilknyttes de sene HU-læger specifikke søjler. Det er ønsket at det også skal være sådan for tidligere HU-læger. Afdelingen er dog udfordret på, at det er et krav af cancer og akut-sporet skal dækkes.
AUH
Generelt oplever afdelingen at uddannelsen går godt. Der er bl.a. ansat en fast afdelingslæge i audiologien, der deltager aktivt i uddannelsen.
UAO vil gerne have koblet en undervisningsansvarlig yngre læge som et supplement til afdelingens UKYL’er.
UAO Matilde har også netop afsluttet UAO kurset.
Vejlederforum, såvel som invers feedback fungere rigtig godt og anvendes aktivt.
Afdelingen oplever generelt, at der skal ske meget få forskydninger i bemandingen førend uddannelsen er udfordret vs. har gode forhold.
Vedr. uddannelseslægernes tilknytning til forskellige spor. Uddannelseslægerne har undervejs i ansættelsen i Aarhus forskellige temaer, hvor de perioder skal fokusere på et spor/team. Nogle steder dubleres de. Andre steder er der tale om dobbeltspor. Øre-sporet er den største udfordring ift. at sikre tid i sporet.
UAO har derfor løbende en dialog med uddannelseslægerne ift. at sikre at de ikke skal have kompetencer godkendt, førend begge parter er enige om at en given kompetence er opnået.
Tværgående
Praksis stiller spørgsmål til om der skal være et krav om, at en uddannelseslæge skal have brugt et minimum af tid i en funktion/spor inden man kan gå videre til næste uddannelseselement. Praksis oplever det særligt som en udfordring for øre- og næse-søjlen, hvor uddannelseslæge har meget begrænset erfaring fra når de ankommer til praksis. Praksis stiller dertil spørgsmål om, hvorvidt uddannelseslægerne skal forlænges, såfremt de ikke har haft den aftale tid i en funktion.
ØNH-afdelingerne er enige om, at der er et ansvar for, at de planlagte kompetencer skal være opnået inden en uddannelseslæge rykker videre til næste delelement. VUS oplyser dertil at kompetenceopnåelse, sammen med tid (ift. tilstedeværelse i hele delansættelsen), er afgørende for hvorvidt en uddannelseslæge kan gå videre til næste deleansættelse. Der er ikke noget i uddannelsesreglerne der specifikt tilskriver, at en uddannelseslæge skal forlængelse, hvis denne ikke har brugt x tid i en given funktion.
Afdelingerne anerkender, at der er udfordringer med altid at sikre at alle uddannelseslæger får lige lang tid i de forskellige søjler. De er dog altid opmærksomme på, hvorvidt kompetencer reelt er opnået eller ej. Dertil er der en hel del situationer, hvor uddannelseslægerne som følge af orlov, flytter en del af tidlig HU til den sene HU.
Der er i udvalget enighed om det kan gave give mening at drøfte dels hvilket ambitionsniveau der sættes for de enkelte kompetencer i specialet og dels hvorvidt hoveduddannelsen er sammensat på den mest hensigtsmæssige måde ift. progression og opnåelse af kompetencer.
4. PKL i specialet
Sagsfremstilling
VUS giver status på proces for ansættelse af ny PKL i specialet.
Beslutning
PKL Jens-Jacob (JJ) har opsagt sin PKL-stilling.
Stillingen har derfor været i opslag med tilknytning til Aalborg Universitet.
Så snart der er ansat en ny ansat PKL orienteres uddannelsesudvalget.
VUS og JJ planlægger med at afholde et møde mellem den nye PKL og afgående PKL, hvor der kan foregå overlevering.
Udvalget takker JJ for det store arbejde de sidste mange år.
JJ kvitterer ligeledes for afdelingernes og VUS store indsats for uddannelsen i ØNH. JJ er imponeret over den store indsats afdelingerne ligger for dagen.
5. Rekruttering til hoveduddannelsesstillinger
Sagsfremstilling
Specialet har i de seneste år oplevet stor variation i antallet af ansøgere til hoveduddannelsesstillingerne.
I perioden 2020-2024 har der været mellem 4 og 11 ansøgere pr. runde.
De seneste to runde har der været få, men tilstrækkeligt, ansøgere ift. at besætte de opslået stillinger
Udvalget bedes drøfte baggrunden for det varierende antal ansøgere, og hvorvidt der er behov for tiltag med henblik på at styrke rekrutteringen til hoveduddannelsesstillingerne.
Beslutning
AUH forventer at der kommer et relevant antal ansøgere til HU i den kommende runde fra AUH. Gødstrup forventer ligeledes, at der kommer ansøgere fra Gødstrup i den kommende runde.
Udvalget anerkender at der sker udsving som følge af en række forskellige eksterne faktorer. Derudover handler det om at sikre den nødvendige kvalitet i uddannelsen således den opleves attraktiv.
Aalborg har forsøgt at gøre op over de seneste år ift. hvor mange introlæger, der fortsætter i specialet. Umiddelbart ser det ud til at
ca. 25 % af introlægerne i Aalborg går videre til andre specialer. AUH oplever til gengæld at introlæger, der oprindeligt kommer fra andre videreuddannelsesregioner og rejse retur dertil efter endt intro-stilling, hvilket påvirker ansøgerne i VUR Nord.
Hvis hele 25 % af puljen af introlæger ikke fortsætter i specialet vurderer udvalget at den eksisterende ratio mellem intro og HU er for lav og ønsker, at specialet arbejder for at ændre dette Det gælder særligt minimumdimensioneringen. Dertil vurderer udvalget af økonomien i Region Midtjylland betyder, at afdelingerne ikke har mulighed for at besætte op til maks. Hvilket også kan være en årsag til, at der opleves lav søgning til hoveduddannelsen og ubesatte forløb.
Udvalget er desuden bekendte med, at dimensionering og medfinansieringen af uddannelsesstillinger afgøres to forskellige steder. Dertil er det alene medfinansieringen, der afhænger af dimensioneringen. Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan er uafhængig af, hvilken medfinansiering regionerne udmønter.
Såfremt afdelingerne ønsker at påvirke de økonomiske rammer en regionerne, henviser VUS til hospitalsledelserne, da de sidder i de fora, hvor økonomien til den lægelige videreuddannelse besluttes.
VUS opfordrer desuden til, at introlæger ikke ansættes i to introstillinger i samme speciale, da det begrænser antallet af potentielle ansøgere til hoveduddannelsesstillinger.
6. Interesse for hoveduddannelse på Færøerne
Det indstilles,
at | udvalget drøfter dets umiddelbare vurdering af potentialet for hoveduddannelse på Færøerne |
Sagsfremstilling
Landssygehuset på Færøerne har kontaktet VUR Nord, og de øvrige videreuddannelsessekretariatet, da der er interesse fra Færøerne til at indgå i hoveduddannelsen i ØNH.
Det konkrete ønske fra Færørerne er, at der, ved forventet interesse, kan opslås HU-forløb mellem VUR Nord og Færøerne.
Det er ikke tænkt som en del af den nuværende dimensionering af HU-forløb i VUR Nord. I stedet er ønsket at anvende fleksforløb.
Vær opmærksom på, at der ikke følger lønmidler til sådanne forløb i RM og RN.
En sådan løsning vil kræve at forløbssammensætningen er godkendt i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse og dermed indgår i den lægefaglige indstilling. Der skal desuden foreligge et godkendt uddannelsesprogram.
Som nævnet har Færøerne også henvendt sig ved de to øvrige sekeretariater. Så vidt VUR Nord er oplyst vil VUR Syd tage kontakt til PKL i Øst Jacob M. med henblik på en tværgående vurdering af potentialet for at igangsætte hoveduddannelsesforløb med delansættelser på Færøerne.
Udvalget bedes drøfte, deres umiddelbare vurdering af mulighederne for, at ØNH på Færøerne kan blive en del af hoveduddannelsen i ØNH.
Henvendelsen fra Færøerne er indsat herunder
"Der er en del yngre læger på Færøerne der aktuelt er i flexforløb i andre specialer og som nævnt luftede Søren Brostrøm også denne mulighed da, han besøgte sygehussystemet her på ørene sidste år.
Aktuelt er der en introlæge i ØNH igang, som har planer om at søge HU til efteråret, når introstilling ender.
Der er 2 færinger igang med HU (region øst og nord), men mangler stadig 3-4 år af deres forløb.
Vores (eller især mit) problem er, at med en ret hastigt voksende befolkning (55.000) og et øget ønske (ligesom i DK) om at blive undersøgt, så er jeg som enlig 61 årig ØNH læge på øerne, ret arbejdsbelastet (voksende ventetider og kortere tid per patient).
Derfor er jeg (og introlæge inkl.) intreresseret i at starte en tilgang til muligt flexforløb, hvis et HU forløb ikke bliver besat et sted i DK.
Hvor lille/stor del, der kan godtages her, bliver selvfølgeligt et kommende spørgsmål.
Praksisforløbet burde uden problemer kunne blive godkendt (da det er eneste ØNH instans) og forhåbentligt noget yderligere af “blokken”.
Afdelingen er godkendt via østdanmark til introlægestilling (dette er den 3 indenfor 4 år).
Der er en fastansat ØNH læge (dertil vakante stillinger) og så kommer en stafet på 19 speciallæger a 2 uger i løbet af året (overlæger fra OUH, AUH, RH, Køge,Vejle Esbjerg, Hillerød etc).
Om ønskes kan navne sendes.
Der var i 2022 næsten 5000 amb. kontakter årligt (hvor kontrol af cancer patienter også er en del).
Der er også en audiologisk underafdeling
vi har ansvaret for med 1½ ansat audiologiassistent/audiologopæd
Operativt så 2022 sådan ud:
Dertil kan tilføjes, at den yngre læge ikke er i vagt og at arbejdsugen på Fæøerne er 40 timer, så de ser mange patienter, er med
til alle operationerne og er en del af alle øvrige funktioner på en øreafdeling (Vistering, administartion, undervisning etc.)."
Beslutning
PKL indledte punktet og har forud for mødet talt med en af uddannelseslægerne, der har gennemført intro på Færøerne.
Derfra er oplevelsen at der er begrænset patologi, der er ikke PET og kræftpakkeforløb.
Der er dog noget udredning af cancer, resten sendes til Riget.
Der fjernes lymfeknuder og der er tid i akutafdelingen.
ØNH-afdelingen i Thorshavn har både praksis og hovedfunktionsniveau på Færøerne.
Der kommer speciallæger op løbende i 2 uger ad gangen, der har forskellige specifikke opgaver, herunder kirurgi.
Spørgsmålet til udvalget er hvorvidt det vurderer, at Thorshavn kan varetage en del af hoveduddannelsen i ØNH, og i så fald, hvilken og hvor meget.
Udvalget drøftede forslaget fra Færøerne
-
Flere har svært ved at se at det kan holde, fagligt til mere end 6 måneder.
-
Alt andet lige ser det ikke ud til at der kan opnås kompetencer fra den sene HU. Det kan derfor være svært, at placerer tiden på Færøerne i den sene del af HU.
-
En mulighed kunne være at flytte tiden i praksis til Færøerne i enkelte forløb og evt. placerer praksis som det sidste i HU. (dette forslag er ikke kommenteret af praksis)
-
Kan man forlænge HU, med 6 måneder, hvis en uddannelseslæge gerne vil til Færøerne. Det vil om ikke andet kræve en dispensation fra SST, da bekendtgørelsen fastsætter længden af HU.
Udvalget drøfter desuden videre hvorvidt det kunne give mening, at opretter introstillinger med 6 måneder på Færøerne og 6 måneder på en ØNH-afdeling i Danmark. Bl.a. med henblik på at understøtte en ensartet erfaring på tværs af alle introstillinger i specialet.
Konklusion: Udvalget vil gerne bakke op om der i relevant omfang foregår uddannelse på Færøerne. Både intro og HU. Udvalget anser umiddelbart tiden i praksis som det mest oplagt ift. kompetenceopnåelse. Udvalget anser det dog for et nationalt anliggende af afklare, hvilke uddannelseselementer i HU det er muligt at placerer på Færøerne. Udvalget vil derfor opfordre til at selskabets uddannelsesudvalg drøfter henvendelsen, herunder hvilke elementer der evt. kan forgå på Færøerne.
7. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | orienteringen tages til efterretning |
Sagsfremstilling
Specialevalgsdag 2024 (november 2023)
Sæt kryds i kalenderen den 30. oktober 2024, hvor der afholdes Specialevalgsdag i personalekantinen på AUH.
Specialerne vil traditionen tro få mulighed for at have en stand.
De postgraduate kliniske lektorer vil efter sommerferien få mulighed for at tilmelde specialet og angive navnet på en kontaktperson.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2023 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2023). Tallene for 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (Oktober 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2023 og hele 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2023). Tallene for 2. halvår 2023 og hele 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (Oktober 2023)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2023, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2023). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 3 (Middel søgning) til pejlemærke 2 (Lav søgning) | Anæstesiologi |
Fra pejlemærke 4 (lav søgning) til pejlemærke 4 (middel søgning) | Kardiologi |
Fra pejlemærke 2 (Lav søgning) til pejlemærke 3 (Middel søgning) | Retsmedicin |
Beslutning
Orientering blev taget til efterretning
AUH er allerede i gang med at planlægge specialevalgsdagen.
VUS nævnte desuden at SST har udmeldt nye rammer for brug af ubesatte forløb. Et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb.
Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb
·
Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
·
Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
·
Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
·
Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Bilag
8. Næste møde
Det indstilles,
at | udvalget aftaler dato og emne for næste møde |
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Næste møde afholdes den 6. november kl. 09.30-13.00 i Gødstrup
Gødstrup står for booking af lokale og forplejning.
Punkter: Opdatering af UKYL-+liste.
9. Eventuelt
Beslutning
PKL orienterer om at Anders Jørgensen er startet som tutor den 1. april. JJ vil forsøge at besøge Anders inden udgangen af april.
10. Deltagere
Beslutning
Matilde Lonka (UAO AUH)
Niklas Udholm (UKYL AUH)
Christian Golding (UKYL AUH)
Jens-Jacob Henriksen (PKL)
Kirsten Hald (UAO AalborgUH)
Chris Ladefoged (UAO AalborgUH)
Karoline Feeking (UKYL AalborgUH)
Jacob Miehe (UKYL AalborgUH)
Frank Mirz (UAO Gødstrup)
Ditte Hermansen (UAO Gødstrup)
Michael Lyscher (Tutorlæge Aarhus)
Trine Kirkegaard (VUS)