at | udvalget godkender dagsorden |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | udvalget godkender dagsorden |
Dagsordenen blev godkendt.
Deltagere på mødet:
Thomas Balslev, PKL
Pernille Kure, UAO, Viborg
Ann Margrete Christensen, UAO Aalborg
Lotte Abildgaard, UAO, Randers
Anders Breinbjerg, yngre læge
Lisbeth Jensen, UAO, Herning
Søren Lomholt, HU-læge fra specialeselskabet
Anne Marie Møller, UAO, Hjørring
Astrid Rasmussen, UKYL, Aalborg
Malthe, UKYL, Viborg
Ditte Munkedal, VUS
Afbud:
Jesper Thaarup
Sune Rubak, UAO Aarhus
Pawel Marcinski, UAO, Hjørring
at | afdelingerne orienterer om status på reserveret tid til arbejdet omkring uddannelse. |
I Hjørring har UAO en dag om måneden, hvilket bliver overholdt.
Det drøftes, hvilken betydning COVID-19 har haft for yngre lægers klinisk uddannelse.
Har lige nu for meget arbejdskraft.
Det drøftes, hvilken betydning COVID-19 har haft på afviklingen af specialespecifikke kurser.
I Videreuddannelsesregion Nord følges myndighedernes retningslinjer. Obligatoriske generelle kurser, obligatoriske HU-kurser og forskningstræningskurser i den lægelige videreuddannelse afholdes fortsat. På samtlige kurser sørger kursusudbyderne for, at lokaler og forhold lever op til de udmeldte retningslinjer. Herunder bl.a. afstand, håndsprit og mundbind ved behov. Der er ikke krav om, at man ikke må mødes.
Opdatering 19/10: TB har herefter drøftet ulemper og fordele med Anja Klamer. Hovedkursuslederens opfattelse er at vores holdning ikke afspejles nationalt. For at optimere kurserne har Anja Klamer formuleret en opdateret vejledning til delkursuslederne. Der er desuden kommet retningslinjer om U-kurser fra Sundhedsstyrelsen. De udsendes begge til vores gruppe samtidigt med dette referat.
at | afdelinger aftaler, hvorvidt de ønsker skrivemøde samt fastsætter deadlines |
Alle uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen er nu godkendt, hvorfor arbejdet med introduktionsuddannelsen skal igangsættes.
En del af det skriftelige materiale fra hoveduddannelsesprogrammerne kan med fordel genbruges i introduktionsprogrammerne, men indholdet skal selvfølgelig tilpasse en introduktionsstilling.
Ønsker I skrivemøde?
Den nye målbeskrivelse bliver snart godkendt. Arbejdet med at lave uddannelsesprogrammerne for I-stillingerne påbegyndes, når den er klar.
at | udvalget drøfter sammensætningen af hoveduddannelsesforløb og beslutter fremtidig proces |
Da Aalborg UH og HEV har haft problemer med at besætte deres hu-stillinger med sammensætningen HEV-Aalborg/Aalborg-HEV blev det i efteråret 2019 besluttet at ændre forløbskadencen fra nedenstående:
Forløbskadencen ser nu således ud og indeholder kun 1 forløb mellem Aalborg-Herning (gul viser ændringerne).
Sanne orienterede på sidste møde d. 17 feb. 2020 om, hvilke kombinations muligheder der findes (se vedhæftede), hvis man skal holde sig indenfor den læge faglige indstilling. Det blev på dette møde besluttet, at vente med en endelig beslutning omkring ændring i sammensætning af uddannelsesforløb til der er kommet en ny dimensioneringsplan. Dette da der var drøftelse om, hvorvidt der er behov for at lave en ny lægefaglig indstilling i stedet.
Udvalget vurderede at forslag 1. umiddelbart er den bedste løsning, hvis der ikke skal laves en ny lægefaglig indstilling.
Grundet COVID19 har man udskudt en ny dimensioneing til 2022, hvorfor nuværende dimensiongsplan fra 2018-2020 også er gældende i 2021.
Udvalget skal beslutte, hvorvidt de:
1: ønsker at ændre sammensætning af deres h-forløb til forslag 1 i vedhæftede og dermed holde sig indefor den lægefaglige indstilling
2: ønsker at ændre deres lægefaglige indstilling (dette vil være et større arbejde)
3: ønsker at vente til en ny dimensioneingsplan.
Den lægefaglige indstilling for hoveduddannelsesstillinger i pædiatri er vedhæftet.
Beslutningen om den præcise fordeling aftales internt mellem Aarhus, Viborg, Herning og Aalborg. Der vil blive informeret om dette ved næste møde.
Den sædvanlige karrierevalgsdag er ændret til et karrrierevalgstema online.
På grund af COVID-19 har Videreuddannelsessekretariatet valgt at lave et online karrierevalgstema, der vil være tilgængeligt i perioden fra fredag den 20. november 2020 frem til fredag den 18. december 2020.
Målgruppen er som tidligere medicinstuderende på kandidaten samt YL i KBU.
Thomas Balslev har lavet et oplæg til en kort tekst om pædiatri. Det er vedhæftet.
Der er 1498 anslag (<1500). Hvis der mangler noget, skal tilsvarende anslag tages væk.
Kære PKL'er og øvrige interessenter
Karrierevalgsdagen bliver online i år!
På grund af COVID-19 har Videreuddannelsessekretariatet valgt at lave et online karrierevalgstema, der vil være tilgængeligt i perioden fra fredag den 20. november 2020 frem til fredag den 18. december 2020.
Det online karrierevalgstema erstatter den fysiske karrierevalgsdag, hvor medicinstuderende på de sidste semestre og uddannelseslæger i Videreuddannelsesregion Nord har haft
mulighed for at besøge forskellige stande for at spore sig ind på fremtidige karrierevalg.
I stedet for en fysisk stand vil specialer og andre relevante interessenter have mulighed for at præsentere sig kort på en temahjemmeside og her eventuelt linke til spændende materiale, promovere rekrutteringstiltag i form af eksempelvis besøgsdage, eller vise andre relevante informationer.
Praktisk information og tidsplan/proces:
Karrierevalgstemaet er et forsøg, og temahjemmesiden vil derfor blive holdt så enkel som mulig med begrænset tekstplads og en meget enkel ramme for layout.
Specialerne og andre relevante interessenter opfordres til at være kreative og tænke i, hvordan der i den givne situation kan formidles relevante budskaber til målgrupperne. Det kunne være
Vi håber, at så mange som muligt byder ind med materiale, og at I vil være med til at gøre reklame for de mange forskellige karriereveje, der findes som læge.
Vi vil gerne undervejs og efterfølgende have feedback på, hvordan dette nye
koncept virker. Skulle der være spørgsmål til ovenstående, er I velkomne til at kontakte Sanne Steenfeldt Tipsmark, saecri@rm.dk, tlf.: 20274869.
Med venlig hilsen
Sekretariatschef for Videreuddannelsessekretariatet i Videreuddannelsesregion Nord
Mads Skipper
Thomas Balslev har udarbejdet et oplæg til karrierevalgsdagen om pædiatri. Der var ingen kommentarer til dette og det sendes videre.
Holdningspapir vedr evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
Forsøgsordning om fleks-forløb af ubesatte HU-stillingsforløb
·Det er videreuddannelsesregionerne og de fem regioner, der har ønsket en øget fleksibilitet i dimensioneringsplanen.
·Sundhedsstyrelsen har imødekommet dette på forsøgsbasis i 2021 ved at introducere fleks-forløb. Ordningen er kun aftalt for 2021 med evaluering efterfølgende.
·Fleks-forløb er ubesatte forløb, der kan konverteres til opslag i andre specialer med henblik på at undgå ubesatte forløb.
·Det er kun ubesatte forløb (stillinger, der har været i opslag), der må konverteres til fleks-forløb.
·Ubesatte forløb i akutmedicin kan ikke konverteres til fleks-forløb; ubesatte forløb fra alle andre specialer inklusiv almen medicin kan konverteres til fleks-forløb.
·I Videreuddannelsesregion Nord må der maksimalt konverteres 17 ubesatte forløb til fleks-forløb svarende til 5 % af hoveduddannelsesstillingerne.
·Det samlede antal fleks-forløb skal kunne holdes inden for den samlede ramme i dimensioneringen 2021.
Den endelige proces omkring fleks-forløbnene er endnu ikke fastsat.
Ditte Munkedal fra VUS orienterede om Nyt fra VUS.
Thomas Balslev orienterer
Med den nye studieordning for Medicin på Aarhus Universitet, vil de studerende få mere klinik og mindre undervisning. Det vil påvirke klinik-stederne i Region Midt. Arbejdet med at udforme en ny logbog til dokumentation af feedback er iværksat. Afdelingerne har givet universitet feedback om den første udgave, som er omstændelig at arbejde med.
Thoams Balslev orienterer
Thomas Balslev nåede at være forbi Hjørring inden COVID-19 satte PKL-besøgene i bero. Det er intentionen at besøge alle afdelinger, når det igen er muligt.
at | udvalget orienterer om nye uddannelsestiltag på afdelingen. |
Afdelingen har lige nu et stort antal læger i vagtlaget, og der arbejdes på, hvordan det bedst udnyttes til muligheder for supervision. Er på vej til at genoptage fællesmøderne med gyn-obs en gang pr måned.
at | udvalget fastsætter ny dato |
Udvalget holder følgende møder årligt:
- 2 eftermiddagsmøder på 2 timer
- 1 temamøde på 4 timer.
Gode ideer til temamødet sendes til Thomas.
Afholdte Møder i 2019-2020:
- Januar 2019, Videomøde
- Maj 2019, Aalborg - Temamøde
- September 2019, Videomøde (aflyst)
- 17. Februar 2020, Randers, Eftermiddagsmøde
- 25. maj 2020, Aarhus, Temamøde (aflyst grundet COVID19)
- 6. oktober 2020, Videomøde
Ditte Munkedal fra VUS booker lokaler og indkalder.
..
Det drøftes, hvordan det var at afholde MMI ved ansættelsessamtalerne, der sidste gang foregik virtuelt. Flere i udvalget synes, at det fungere godt og over forventning. Det var muligt at opnå en god kontakt med ansøgerne.
En lille rundspørgen blandt ansøgerne viste at nogle var mindre nervøse, mens andre syntes at en almindelig samtale ville have været bedre.
Emnet har også været drøftet i Yngre Pædiatere, og det har været en ulempe, at det er blevet gjort forskelligt i de forskellige uddannelsesregioner, og at det er blevet meldt meget sent ud, om det var den ene eller anden form. Der efterlyses en samlet strategi for afholdelse af ansættelsessamtalerne, og det er vigtigt at melde formen for samtalen ud i så god tid som muligt.
Aalborg efterspurgte et evalueringsskema, som Herning bruger i forbindelse med evalueringen af deres uddannelseslæger. Herning evaluerer alle uddannelseslæger 1-3 gange i løbet af deres tid i afdelingen.
Skemaet er efter mødet sendt ud via mail og er vedhæftet referatet.