at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Mødet indledes med en præsentationsrunde.
Punkter til eventuelt indmeldes.
Dagsordenen blev godkendt. Der var to punkter til eventuelt.
at | udvalget følger op på eventuelt relevante emner fra sidste møde. |
Referatet er vedhæftet.
Der var ingen bemærkninger til referat fra sidste møde.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Fra AUH orienterede Mille om, at bemandingen går meget op og ned. De har aktuelt været presset på bemandingen, men fra efteråret går de op i bemanding igen.
De står overfor en intern flytning, så de som afdeling bliver fysisk flyttet tættere sammen i de forskellige funktioner, dette ser afdelingen meget frem til. Aktuelt er de meget spredt og der går meget tid med at flytte sig mellem fra de forskellige funktioner.
Fra AaUH orienterede Gete om, at de er i en stabil periode ift. bemandingen og at uddanennelsesniveau kører meget stabilt. Uddannelseslægerne får deres OP-dage. De holder fast i deres mikrokurser, der er netop afholdt et med succes i januar.
at | Louise bydes velkommen som ny PKL. |
PKL orienterer om seneste nyt.
Louise orienterede om, at PKL-rollen fortsat er meget nyt for hende og hun glæder sig meget til samarbejdet på tværs.
Hun orienterede om, at hun er igang med at udrulle begrebet Compassion, som også kan være aktuelt i uddannelse.
UAO i Aalborg, Gete, vil gerne diskutere emnet udflytning til nyt hospital og uddannelse.
Gete efterspurgte gode råd ift. udflytning til nyt hospital og uddannelse. Hun forestiller sig at lave en konkret uddannelsesplan for de første 4 måneder.
Der er foreslag om, at tage det mere ad hoc, da det kan være svært at planlægge. Derudover at inddrage uddannelseslægerne i arbejdet ift. at fordele funktionerne mellem dem.
Gete vil opsøge yderligere inspiration ved de afdelinger der har været med i flytningen i Gødstrup.
Ved seneste uddannelsesudvalgsmøde blev udvalget enige om, at dette punkt skulle være fast på dagsordenen fremover.
Der må ikke drøftes person-forløb uden samtale, men dette punkt kan handle om generel informationsudveksling vedr. skift mellem afdelingerne. F.eks. hvis der er kompetencer, som der i en periode har været/kan være svære at opnå på afdelingen pga. udefrakommende faktorer.
Pkt. 7 blev også drøftet under dette pk.
Der er aktuelt ikke kompetencer der har været vanskelige at opnå på afdelingerne.
Mille orienterede om, at de har forsøgt at holde overdragelsessamtaler med Region Syd og at det har været rigtig godt. De har aftalt 45 min til samtale online, hvor UAO, Ny UAO og uddannelseslægen har været med. FOrud for mødet har uddannelseslægen gjort sig nogle tanker om overdragelse udfra en skabelon. Det kan være udfordrende at finde et tidspunkt, så det har været vigtigt at planlægge i god tid, ca. 1 måned før. Det har været uddannelseslægen der har skulle tage initiativ til at finde et tidspunkt.
Udvalget er positive overfor overdragelsessamtalerne og det aftales at de fremover vil forsøge med overdragelsessamtaler, hvis uddannelseslægen er interesseret i det.
Overdragelsesmøde efter P1A savnes - samtale med / uden uddannelseslægen?
Sinem, UKYL i Aalborg indleder punktet.
Emnet blev drøftet under pkt. 6.
Målbeskrivelse begrænset til SN, mismatch ift. forventning ved overgang til P2-delen.
Sinem, UKYL i Aalborg indleder punktet.
Sinem forklarede at HU-lægerne ikke får så stor operativ erfaring i P1, da det primært er en gentagelse af intro. Når de starter i P2 forventes de at kunne meget og giver en skæv forventning.
I P1 leverer AUH det som de skal ift. målbeskrivelsen, men de er igang med at trække en del hjem fra det private og det vil formentlig ændre på det.
Derudover vil overdragelsessamtalerne formentlig også kunne løse noget af det.
at | udvalget drøfter nye forløbstyper for hoveduddannelsen i plastikkirurgi. |
Aalborg Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital har aftalt, at der skal arbejdes på en ny forløbssammensætning til hoveduddannelsen i Plastikkirurgi, hvor Aalborg Universitetshospital har den første og sidste delansættelse.
Ifølge den gældende dimensioneringsplan fra Sundhedsstyrelsen skal der opslås 3 hoveduddannelsesforløb årligt i Videreuddannelsesregion Nord. Den aktuelle lægefaglige indstilling, som beskriver de 3 gældende forløbstyper og det nuværende antal årsværk fordelt på ansættelsesstederne, der indgår i hoveduddannelsen, kan ses på følgende link: lfi---hoveduddannelse---plastikkirurgi-231023.pdf
Aktuelt benyttes følgende 3 forløbstyper for hoveduddannelsen i plastikkirurgi:
Forløb 1:
Forløb 2:
Forløb 3:
Hoveduddannelsesforløbene opslås med følgende kadence:
1. halvår lige år | 2. halvår lige år | 1. halvår ulige år | 2. halvår ulige år |
AUH - OUH (forløb 2) | AUH - OUH (forløb 2) | AUH - OUH (forløb 2) | AUH - AaUH (forløb 1) |
AUH - AaUH (forløb 3) | AUH - AaUH(forløb 3) |
Der gøres opmærksom på, at medlemmerne af udvalget skal sikre ledelsesmæssig opbakning til ændringerne af nye forløbstyper og derved den lægefaglige indstilling.
I den nuværende lægefaglige indstilling er fordeling af årsværkene mellem de to driftsregioner på hhv. 53,5 % til Region Midtjylland, 24 % til Region Nordjylland og 22,5% til andre regioner. Dette følger den interne aftale mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland om 2/3 årsværk til Region Midtjylland og 1/3 årsværk til Region Nordjylland, så oprettelse af en ny forløbstype skal ikke rykke på denne fordeling.
Hvis der i uddannelsesudvalget nås til enighed om nye forløbstyper og dermed ændring af den lægefaglige indstilling, vil hospitalsledelsen på de berørte hospitaler blive hørt i en formel høring. Herefter er det den postgraduate kliniske lektor, der formelt indstiller den lægefaglige indstilling til godkendelse ved et møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse.
Udvalget er enige om, at det er forløb 1 og/eller forløb 3 der skal kopieres, men så der bliver byttet om på AaUH og AUHs placering i forløbet.
Der er ønske om, at forløbet skal opslås med start efteråret 2026 første gang, så der er god tid til bl.a. at udarbejde uddannelsesprogrammer.
I forbindelse med diskussionen om ændring af forløb er der (jf. pkt. 10) også et ønske om, at de to sideophold på kirurgisk afdeling og ortopædkirurgisk afdeling flyttes til først i forløbet, da de med deres nuværende placering skaber en del opbrud i uddannelsen.
Alle plastikkirurgiske hoveduddannelsesforløb i alle videreuddannelsesregionerne er opbygget efter samme forløbstype med 1 år på en plastikkirurgisk afdeling, ophold på kirurgisk og ortopædkirurgisk afdeling i ca. 12 måneder i alt, 2 år på en anden plastikkirurgisk afdeling og så tilbage 1 år på den første plastikkirurgisk afdeling.
Dette er en beslutning der er truffet i det specialespecifikke uddannelsesudvalg, at uddannelsesforløbene på tværs af landet skal være ens.
Det aftales derfor, at Gete undersøger hvad specialeselskabets holdning er til, at forløbet ændres ift. at opholdene på kirurgisk og ortopædkirurgisk rykkes helt frem i uddannelsen, inden der bliver gået videre med ændring af den lægefaglig indstilling.
Hvis der ikke er opbakning til at rykke opholdene på kirurgisk og ortopædkirurgisk afdeling frem i forløbene, vil Sofie i samarbejde med Louise arbejde videre på en ny lægefaglig indstilling med nye forløbstyper med start og slut på Aalborg Universitetshospital.
Generelt meget afbrudt uddannelse med først commentrunck, derefter plastik-delen. Forslag om, at starte HU-forløbet med commontrunck.
Sinem, UKYL fra Aalborg indleder punktet.
Emnet blev drøftet under pkt. 9.
at | afdelingen i Aalborg orienterer om seneste inspektorbesøg den 7. maj 2024. |
Gete orienterede om det vellykkede inspektorbesøg i maj 2024.
Inspektorerne havde kommentarer til aldersspændet mellem de yngre HU-læger og de ældre overlæger. Derudover at overlægerne er for belastet ift. arbejdspresset og at dette kan gå udover supervisionen til de yngre læger.
De har genindført MDT, hvilket inspektorerne så som en stor fordel.
Det akademiske miljø er blevet højnet siden sidst, da der bl.a. er ansat en forskningsansvarlig speciallæge til at hjælpe de yngre læger med forskning.
ET af indsatsområderne var fortsat fokus på morgenkonferencen og dennes værdi, men dette opleves fortsat udfordrende, da den kan komme til at drukne i det administrative, men det har UAO og UKYL for øje.
NYT FRA VUS
Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb. Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
Region Nordjylland
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (december 2024)
Sundhedsstyrelsens høring vedrørende dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030 er nu afsluttet. Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i VUR Nord har bidraget med høringssvar. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres i marts 2025.
Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Sofie orienterede om nyt fra VUS.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde afholdes den 13. marts 2026 i Aalborg fra kl. 12-14. Gete sørger for booking af lokale. Lokation følger, når vi nærmer os.
Der var en drøftelse af merit under hoveduddannelse. Landsdækkende bliver dette ikke gjort på samme måde, nogle steder får man automatisk merit hvis man har en intro i ortopædisk kirurgi eller kirurgi og andre steder bliver der lavet en reel vurdering af meritten. Louise og Sofie følger op på dette.
Louise orienterede om at Videreuddannelsesregion Øst har udviklet et fagligt kompendium, som de gerne vil dele. Der var enighed om, at udvalget gerne vil se det og der var en drøftelse af, at det både kan benyttes med og uden OSCE-test. Louise tager kontakt til Øst og videreformidler derefter.
Tilstede:
Louise Bønnelykke-Behrndtz, PKL
Mille Sværdborg, UAO, AUH
Gete Ester Toft Eschen, UAO, Aalborg UH
Sinem Saritas, UKYL, Aalborg UH
Sofie Brøndum Kristensen, VUS
Afbud:
Alexander Juhl Andersen, UKYL, AUH