Dagsordenen blev godkendt.
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
Dagsordenen blev godkendt.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen. Herunder en drøftelse af:
COVID-19:
På Retsmedicinsk Institut, KU har man godt kunne mærke, at den normale tætte supervision i specialet har været vanskelig og uddannelseselementerne i forhold til deltagelse i morgenkonferencer og gennemgang af cases, har været skåret ned til et minimum. Det påvirker især de nyeste læger, der ikke kommer til at høre så meget om retsmedicinske problemstillinger. Man er nu ved at etablere onlinebaseret caseundervisning og ugentlig torsdagsundervisning online.
På Retsmedicinsk Institut, AU har man oplevet de samme problemer, og det har også været svært for de nye læger at komme i gang med vagterne.
I forhold til kurserne har det indtil nu været muligt at genplacere aflyste kurser, så de planlægges afholdt sent forår og efterår 2021, uden nogen kommer i klemme.
Lise Møller oplyste, at der senere i dag er møde med Sundhedsstyrelsen for at få afklaret om den undtagelse, der indtil nu har været gældende for visse kursusaktiviteter for sundhedsfagligt personale stadig gælder efter de nye restriktioner.
Vejlederkompetencer:
På KU er det helt formaliseret og alle vejledere kommer på et kursus for hovedvejledere. I Aarhus er man blevet opmærksomme på, at det kun er to, der har formelle vejlederkompetencer og man vil gå til ledelsen og bede om et kompetenceløft, da alle speciallæger kan fungere som vejledere. I Odense kan dem, der ønsker det komme på et vejlederkursus, men det har været begrænset af COVID-19.
Samarbejde mellem f.eks. UKYL, UAO og UKO
Marianne opfordrede til at UKYL'er og UAO'er forsøger at indgå i de netværk og samarbejdsmuligheder, der er på de tilknyttede hospitaler. EN UAO eller PKL fra et andet lille speciale kan også være en god sparringspartner i forhold til de uddannelsesmæssige udfordringer retsmedicin står med som speciale. I Aarhus arrangerer hospitalets UKO netværksmøder og temadage for alle, der arbejder med uddannelse. På rigshospitalet er der ingen UKO, men der er et forum for uddannelsesansvarlige, både i form af temadage og netværksgrupper. I Odense har man ikke en UKYL.
Hvilke kompetencevurderingsmetoder bruger vi nu? Har vi nogle ønsker til fremtidige og eventuelt andre metoder?
Marianne fortalte at man netop har fået godkendt nye uddannelsesprogrammer i Aarhus, trenden her går i retning af man ser på arbejdsopgaverne og prøver at få kompetencerne lagt ind i den forbindelse. Hvordan fungerer hverdagen og hvor ser man uddannelsen i forhold til arbejdsopgaverne? Programmet ligger her: https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/hoveduddannelse/specialer/retsmedicin/uddannelsesprogrammer/h-uddannelsesprogram-retsmedicin-au-og-patologi-afd-auh-04.09.2020.pdf
UAO har ansvaret for at uddannelsesprogrammerne bliver brugt og er tilgængelige for de uddannelsessøgende, PKL har det formelle ansvar for at de er opdaterede. Marianne vil gerne være med til at hjælpe med arbejdet og være bindeled til sekretariatet. De skal opdateres hvert tredje år og ved ændringer, f.eks. nye kompetencevurderingsmetoder i forbindelse med ny målbeskrivelse.
Christina oplyste, at hun netop har haft møde i sidste uge med de uddannelsesansvarlige på Rigshospitalet, Herlev og Region Sjælland: Birgitte, Katrine og Trine Plesner vedr. revidering af uddannelsesprogrammet. De vil gerne lade sig inspirere af programmet fra Aarhus. Måske skulle programmerne ligne hinanden landet over, idet de retsmedicinske afdelinger ikke adskiller sig så meget, men patologien er måske for forskellig.
Marianne fortalte at man i Aarhus har set på nye kompetencevurderingsmetoder. Supervision er ikke nødvendigvis kompetencevurdering. Kompetencevurdering er noget man afsætter tid til, så man har mulighed for at skematisere det. Det skal være systemer, som er lette at administrere, og man skal hele tiden kunne se en progression. Man har forsøgt at lave et skema med OSATS som inspiration og skabelon. Samtidig har patologerne lavet et nyt system, EPA. Birgitte tilføjede at de bruger EPA i Herlev, at det er meget enkelt, der er kun 5 skemaer, der kan bruges til alle lægeroller. De synliggør, hvor problemet ligger og om der er progression. Der vedlægges eksempler som bilag.
Marianne opfordrede til at man i det næste halve år indtil vi mødes igen kunne finde ud af om man ude på afdelingerne kunne tænke sig at arbejde med det her? Det vil være rigtigt godt at have de yngre læger med. Man kunne vælge nogle få kerneopgaver, f.eks. obduktion. Der var tilslutning hertil.
Christina efterspurgte erfaringer med minicex. Man har i Aarhus brugt dem i forbindelse med personundersøgelser, minicex er et godt redskab til når det handler om kommunikation, men nok mindre anvendeligt inden for andre områder af retsmedicin.
Målbeskrivelsen skal revideres. Hvilke ønsker har vi til den nye målbeskrivelse? Hvilke kompetencer har vi på de forskellige afdelinger, der kan bidrage til arbejdet med den nye målbeskrivelse udover uddannelsesudvalget i Dansk Selskab for Retsmedicin?
Marianne fortalte, at der i noget tid har været snak om at det er tid til at revidere målbeskrivelsen, den nuværende er fra 2012. Hvordan kommer vi videre med en eventuel revidering?
Sidst blev der holdt et stormøde med både patologer og retsmedicinere. I den nuværende målbeskrivelse er der måske ting, der skal fjernes fordi det er svært at opretholde kompetencerne, og ting, der skal moderniseres.
Steen oplyste, at hovedformålet med at han er blevet formand for uddannelsesudvalget under Dansk Selskab for Retsmedicin er en revision af målbeskrivelsen. Når den nye bestyrelse er konstitueret i det nye år vil der blive nedsat en arbejdsgruppe, som vil få hovedansvaret for at revisionen kommer igennem. Der er i den forbindelse brug for forskellige folk. Han har fået et tilsagn fra formanden for de yngre retsmedicinere, der gerne vil bidrage med uddannelsestagernes perspektiv. Han forventer i øvrigt et tværsektorielt arbejde. Der skal være mere fokus på hvilken patologi man skal kunne som retsmediciner nu og i fremtiden. Der er også blevet drøftet om man skal tilbage og have et halvt års introduktion i patologi. Derudover kan man se på, hvordan radiologien skal ind i faget og om der skal være et tættere samarbejde med pædiatrien. Alle vil få mulighed for at være med.
Lise Frost bemærkede, at hun rigtigt gerne vil være med i arbejdet.
Arbejdet med revisionen af den lægelige videreuddannelse er begyndt. Der er etableret 4 arbejdsgrupper: Indhold, Struktur, Dimensionering og Governance. Der har været afholdt møde i 2 af de arbejdsgrupper, de næste møder er i december. Region Midtjylland har etableret fire baggrundsgrupper svarende til hver af de fire arbejdsgrupper og deres opgave er at klæde repræsentanterne i arbejdsgruppen godt på inden møderne og sikre en bred forankring i videreuddannelsesregionen.
Marianne gennemgik det nærmere indhold i grupperne, Lise supplerede med en kort orientering af de drøftelser, der har været i arbejdsgruppe 4. Der var bl.a. enighed om at beholde videreuddannelsesregionerne i deres nuværende form, der blev drøftet muligheden for ændring af meritreglerne, så systemet bliver mere fleksibelt, ligesom der blev talt en del om udenlandske læger. Hvis man gerne vil have indflydelse på de drøftelser der pågår, kan man eventuelt rette henvendelse til sin PKL. Sundhedsstyrelsen har aflyst to møder i de første to grupper pga. travlhed i forb. med COVID-19.
NYT FRA VUS
Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)
I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.
Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelselæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.
Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.
Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.
Funktionstidsbestemmelse (Opdateret november 2020)
Videreuddannelsessekretariatet opfordrer til særlig opmærksomhed på funktionstidsbestemmelsen i foråret 2021.
Fra og med 1. april 2021 frafalder den eksisterende dispensation for funktionstidsbestemmelsen for følgende to lægegrupper:
Dermed gælder funktionstidsbestemmelsen fra 1. april 2021 for alle uddannelseslæger.
Baggrund
I overenskomsten mellem YL og RLTN (=overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge højest må have været ansat i 2 år på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Denne bestemmelse har ikke været gældende for læger, der var underlagt 6-årsfristen.
Med bortfald af 6-års-fristen pr. 1. maj 2019 blev også læger med gennemført KBU samt visse udenlandsk uddannede læger dog også omfattet af funktionstidsbestemmelserne. Disse grupper har ikke haft mulighed for at forberede sig på denne væsentlige ændring.
Danske Regioner og Yngre Læger har den 24. juni 2019 derfor indgået aftale om, at der til og med 31. marts 2021 dispenseres fra funktionstidsbestemmelserne for følgende to lægegrupper:
I kan se aftalen her. https://www.videreuddannelsen-nord.dk/siteassets/aftale-om-dispensation-fra-maksimal-funktionsperiode-juni-2019.pdf
Besatte og ubesatte uddannelsesforløb (november 2020)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Den nationale oversigt for opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018 er ligeledes vedlagt (se bilag: Opslåede og besatte introduktionsstillinger i 2018). Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Dermato-venerologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Infektionsmedicin |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning) | Thoraxkirurgi |
Nye KBU tal (opdateret maj 2020)
Runde | Nationalt* | VUR Nord** | Region Midtjylland** | Region Nordjylland** |
1. halvår 2013 | 399 | 125 | 84 | 41 |
2. halvår 2013 | 385 | 118 | 82 | 36 |
1. halvår 2014 | 353 | 117 | 77 | 40 |
2. halvår 2014 | 335 | 109 | 75 | 34 |
1. halvår 2015 | 437 | 135 | 93 | 42 |
2. halvår 2015 | 533 | 162 | 111 | 51 |
1. halvår 2016 | 536 | 169 | 116 | 53 |
2. halvår 2016 | 641 | 208 | 140 | 68 |
1. halvår 2017 | 589 | 188 | 127 | 61 |
2. halvår 2017 | 634 | 208 | 138 | 70 |
1. halvår 2018 | 618 | 201 | 134 | 67 |
2. halvår 2018 | 734 | 241 | 163 | 78 |
1. halvår 2019 | 604 | 203 | 133 | 70 |
2. halvår 2019 | 639 | 218 | 146 | 72 |
1. halvår 2020 | 613 | 193 | 133 | 60 |
2. halvår 2020 | 675 | 227 | 152 | 75 |
*Antal tilmeldte til KBU | |
**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland |
Baggrundsnotat (november 2019)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret november 2019 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2019" og "bilag til baggrundsnotat 2019").
Holdningspapir vedr evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)
Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.
Papiret er vedhæftet.
Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.
Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:
I henhold til funktionstidsbestemmelsen blev det drøftet, at den kan blive et problem i forhold til de regioner med få ansættelsessteder. Bestemmelsen er med i overenskomstforhandlingerne.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Næste møde bliver 8. september 2021 fra 10-12, det bliver et videomøde igen.
Peter oplyste, at der for første gang har været inspektorbesøg i Odense, det er rigtigt fint at ordningen er kommet i gang igen. Man er ved at uddanne en inspektor mere. Der kommer desuden 2 juniorinspektorer inden længe, der automatisk bliver inspektorer, når de bliver speciallæger. Til den tid vil der være mulighed for inspektion af alle afdelinger.
Tilstede:
Marianne Rohde, Aarhus, PKL
Lise Frost, UAO Aarhus
Benedicte Parm Ulhøi, UAO patologi, AUH
Birgitte Bols, UAO patologi, Herlev
Steen Holger Hansen, formand for uddannelsesudvalget
Christina Jacobsen, UAO København
Martin Christensen, UKYL Aarhus
Peter Mygind Leth, UAO Odense
Katrine Petersen, UAO patologi, Roskilde
Lise Møller, sekretariatschef videreuddannelsesregion Øst
Maja Bertz, VUS (referent)
Ikke tilstede
Liselott Slot, UKYL København
Mikael Giødesen, Videreuddannelsesregion Syd
Trine Lindhardt Plesner, UAO patologi, Rigshospitalet
Niels Marcussen, UAO patologi, OUH
Tomasz Piotr Tabor, UAO patologi, Sygehus Lillebælt