Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Retsmedicin - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 15. juni, 2022 kl. 10:30
  • Mødested: videomøde

 


Sagnr.: 1-30-72-253-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Sagsfremstilling

Referatet er vedhæftet.

Beslutning

Marianne gennemgik kort, hvad der var fokus på ved sidste møde, herunder uddannelsesprogrammer, uhensigtsmæssige uddannelsesforløb post corona og arbejdet med den nye målbeskrivelse.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

3. Nyt fra afdelingerne

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

KU: Siden sidst har der været inspektorbesøg, hvor 3 punkter blev fremhævet: uddannelsesprogrammer, der har været et hængeparti i længere tid, et ønske om flere uddannelsesmøder på afdelingen og kompetencevurderingerne.

Kompetencetavlen fungerer godt, man har fået en skabelon man udfylder. Tavlen afspejler den uddannelsesplan man lægger til vejledningsmødet. De yngre læger havde behov for at det blev synliggjort, hvor man var i sit forløb, og hertil er tavlen et rigtigt godt redskab. Det er uddannelseslægernes ansvar at holde den opdateret, det kan godt halte engang imellem. De yngre læger efterspørger en vurdering i forhold til, hvornår man selv kan varetage disse. Det kunne være oplagt at bruge et OSATS skema, da der er tale om noget objektivt konstaterbart, der kan krydses af.


Patologisk afdeling, Rigshospitalet: Det sidste år har der været en meget lille yngre lægegruppe. Afdelingen arbejder på at finde de mest relevante emner inden for patologien i forhold til at være i et retsmedicinsk HU-forløb, da det står meget bredt i målbeskrivelse. Afdelingen lider under at mangle et uddannelsesprogram, hvilket også gælder de andre patologiske afdelinger i Øst. Det er en stor udfordring for de patologiske afdelinger, at der ikke er et uddannelsesprogram.


SDU: Man har fået en HU-læge tilbage fra patologien og en ny introlæge. Afdelingen havde inspektorbesøg i 2020 og fik stort set god kritik. Afdelingen har svaret på punkterne over for Sundhedsstyrelsen, men har ikke hørt en tilbagemelding herpå. Afdelingen har opgraderet mange forskellige dokumenter.


AU: Afdelingen står pt. uden en HU-læge. Der er inspektorbesøg den 17. november, men da der ingen uddannelseslæger er giver det ikke mening. Så man vil arbejde på at få det flyttet.

Lise har arbejdet med kompetencevurderingen med inspiration fra UAO-kurset. Specialet mangler målbare kompetencevurderinger i målbeskrivelsen og inspireret af EPA'erne i patologien har man
kigget på minicex og OSATS-skemaer. Lise har lavet et kompetencevurderingsskema inspireret af OSATS til både obduktioner og personundersøgelse, ligesom hun har lavet en plan for oplæring i mikroskopi, personundersøgelser og obduktioner. Disse dokumenter sendes ud sammen med referatet.

Martin har arbejdet med en introduktionsmail til nye læger på afdelingen. Lise har desuden arbejdet på et nyt uddannelsesprogram for introstillinger, det er dog ikke godkendt endnu. Man vil gerne have de nye metoder prøvet af på flere uddannelseslæger. Der er også brug for at blive enige om, hvor tit man skal kompetencevurderes.


Patologisk afdeling, AUH: I forlængelse af 3-timers mødet har man lavet månedlige uddannelsesseancer, hvor de uddannelsessøgende skal finde præparater, og så deltager en speciallæge. Det fungerer godt. En gang om ugen viser de uddannelsessøgende læger præparater for hinanden uden deltagelse af en speciallæge. Uddannelseslægerne skal også selv være opsøgende i forhold til at nå de rigtige områder. Der findes en app til onboarding, emento, hvor lægerne får besked på app'en 14 dage før man starter med de første informationer, så en uge før osv. med løbende information. Den app regner man med at prøve af på de næste nye læger.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

4. Inspektorbesøg

Sagsfremstilling

Afdelingerne orienterer.

Beslutning

Det er rigtigt godt, at der endelig er inspektorbesøg. En gennemgående ting ved inspektorbesøgene er, at der skal være styr på uddannelsesprogrammerne, og det skal vi have løst. Vi må alle hjælpes ad med at få programmerne bragt i orden. Man kan henvende sig til sit lokale videreuddannelsessekretariat, men hvis man ønsker det, vil vi også gerne hjælpe i nord. Aarhus' program sendes ud sammen med referatet til inspiration.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

5. Status på uddannelsesprogrammer

Sagsfremstilling

Hvordan går arbejdet med uddannelsesprogrammerne?

Beslutning

Uddannelsesprogrammerne skal på plads i løbet af indeværende år. KU vil sende datoforslag ud inden sommerferien til et møde med de patologiske afdelinger i Øst henblik på at få lavet uddannelsesprogrammer. Aarhus uddannelsesprogram bliver sendt ud sammen med referatet til inspiration.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

6. Nyt fra uddannelsesudvalget DSFR

Beslutning

Steen oplyste, at selve arbejdet med den nye målbeskrivelse er sat lidt på hold, men der har været lavet en større rundspørge blandt nuværende og netop færdige HU-læger omkring patologien: Hvordan har de oplevet patologien, hvordan kan den bruges? Der er indsamlet en større mængde data, der skal gennemgås på næste møde i udvalget for at finde ud af hvordan patologien skal placeres i retsmedicin i fremtiden. Skal det stadig være halvandet år eller skal man overveje andre ting?


Trine supplerede, at det ville være hensigtsmæssigt at der var en national ensretning i forhold til, hvilket fundament lægerne kommer med. De oplever, at HU-lægerne slet ikke har prøvet at mikroskopere, når de kommer.


Steen oplyste, at systemet på KU brød sammen for nogle år sammen, men det er nu bygget op igen og man vil nu inddrage de kommende læger i en helt anden grad. Man har brugt konsulentbistand for at komme igennem patologien, og det er gået ud over oplæringen.


Det er vigtigt at inddrage patologien i det igangværende arbejde med målbeskrivelsen.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

7. Revision af lægelig videreuddannelse

Sagsfremstilling

Status på revisionsarbejdet.

Beslutning

Marianne fortalte, at der overordnet er fokus på at fremtidssikre den lægelige videreuddannelse med mere faglighed, øget bredde og mere fleksibilitet. Man kigger på strukturen, og har udpeget specialer, der ligner hinanden for at se på, om de måske kunne lægges sammen. F.eks. patologi og retsmedicin, laboratoriespecialer, arbejdsmedicin og samfundsmedicin, billediagnostiske specialer. Trine, Steen og Marianne har været en del af underarbejdsgrupperne og oplevelsen er, at de er blevet lyttet til, og at der er blevet lavet en lang og grundig rapport, den er dog ikke endelig endnu. Der har overordnet været fokuseret på historien og samarbejdet specialerne imellem, og man har set på modeller for, om der kunne være noget fælles i uddannelsen. Konklusionen er at specialerne er meget forskellige, og har bevæget sig i hver sin retning. Retsmedicin har haft fokus på det kliniske arbejde, og har mere end fordoblet antallet af kliniske undersøgelser det seneste år. Der kunne måske være fælles basis i forhold til obduktion.

Sagnr.: 1-31-77-116-22

8. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS


Uddannelseslæge.dk (ny logbog.net og evaluer.dk) (marts 2022)

Ultimo 2022 kommer der et nyt system "Uddannelseslæge.dk", der erstatter de to tidligere systemer www.evaluer.dk og www.logbog.net, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark. Der er lavet en projektorganisering omkring udviklingen af det nye system inklusiv inddragelse af forskellige brugergrupper. På Videreuddannelsesregion Østs hjemmeside kan der findes opdateret information om projektet. Se yderligere via dette link: www.laegeuddannelsen.dk/logbognet/logbognet-nyheder/projekt-'nyt-logbognet-og-evaluerdk'.aspx


Spørgsmål til projektet kan rettes til:

Projektleder Barbara Bøgsted Knudsen, bbk@regionh.dk telefon: 3866 9938, Region Hovedstaden

Projektleder Bertil Selde Krogh, berkro@rm.dk telefon: 3052 0517, Region Midtjylland


Vejledningsappen har ændret navn til Godvejledning.dk (marts 2022)

Mange uddannelseslæger og vejledere har haft glæde af appen "Vejledning", hvor vigtige dokumenter og links med betydning for den postgraduate videreuddannelse er samlet. Denne app erstattes nu af hjemmesiden godvejledning.dk. Første gang du går ind på hjemmesiden på din mobil, får du mulighed for at tilføje til din hjemmeskærm – hvorefter den fungerer fuldstændig som en app.

Hjemmesiden er opbygget som den gamle app, og du kan her finde oplysninger om samtaler, dokumenter, undervisning, kompetencevurdering og karrierevejledning af betydning for KBU, intro- eller hoveduddannelse.


Der er vedhæftet en one pager, der kan udskrives eller videregives til vejledere og uddannelseslæger.


Midler til sprogundervisning til udenlandsk uddannede læger (april 2022)

I Region Midtjylland er det muligt at søge om 10.000 kr. til medfinansiering af et sprogforløb for uddannelseslæger. Afdelingen skal selv betale det resterende beløb. Det er en betingelse, at de kommunale sprogtilbud er opbrugt og at enhedens uddannelseskoordinerende overlæge har godkendt forløbet. Afdelingen vælger selv udbyder. Ved interesse for ordningen kan man kontakte Maja Bertz eller Kasper Hedegaard Clausen i VUS og høre nærmere.


Specialevalgsdag 2022 (april 2022)

Sæt kryds i kalenderen den 17. november 2022 (eftermiddag), hvor Region Midtjylland holder den tilbagevendende specialevalgsdag.

Dagen foregår på Aarhus Universitetshospital. Og vanen tro vil der være mulighed for at høre oplæg om specialevalg og efterfølgende besøge specialernes stande. Videreuddannelsessekretariatet sender inden sommerferien mere information ud til specialernes PKL'er og de specialespecifikke uddannelsesudvalg.


Sagnr.: 1-30-72-253-18

9. Næste møde

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.

Beslutning

Næste møde blev aftalt til den 7. december 2022 fra kl. 10-12. Maja sender kalenderinvitationer ud.

Sagnr.: 1-30-72-253-18

10. Eventuelt

Sagnr.: 1-30-72-253-18

11. Deltagere

Sagsfremstilling

Tilstede:

Marianne Cathrine Rohde, AU (PKL)

Lise Frost, uddannelsesansvarlig AU

Martin Roest Christensen, UKYL AU

Benedicte Parm Ulhøi, UAO patologi, AUH

Katrine Bisgaard UAO, patologisk afd., Roskilde

Trine Lindhardt Plesner UAO, patologisk afd., Rigshospitalet

Birgitte Bols UAO, patologisk afd, Herlev

Birgitte Schmidt Astrup, hovedkursusleder

Christina Jacobsen, UAO KU

Peter Dilling Rørdam, UKYL KU

Steen Holger Hansen, formand for uddannelsesudvalget i Dansk Retsmedicinsk Selskab

Peter Mygind Leth, UAO SDU

Maja Bertz, videreuddannelsessekretariatet VUR (referent)