at | udvalget godkender dagsordnen. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | udvalget godkender dagsordnen. |
Dagsordnen er vedfæftet som pdf. Ligeledes er en vejledning til videoopkald vedhæftet.
Dagsordnen blev godkendt.
at | udvalget følger op på relevante punkter fra referatet |
Referat fra uddannelsesudvalgsmøde i retsmedicin d. 8. marts 2023 er vedhæftet som bilag.
Der var ingen kommentarer til referatet.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Patologisk Afd. Roskilde Patologi
Glade for den HU-læge de har, men fortalte også at obduktionstallet også er faldende hos dem. Mener at dette også taler ind i diskussionen om, hvordan tiden bruges bedst hvor.
SDU – Hovedkursusleder Birgitte er stand-in for UAO Peter Leth.
Har to HU-læger, snart tre. Glade for deres forløb.
Retsmedicins institut, KU
Anne Bugge er ny UAO, så hun er i gang med en indflyvningsperiode, og læner sig op af sin forgænger i starten. Det går godt hos dem og de får gode tilbagemeldinger også fra de andre afdelinger, deres HU læger er på.
De har pt en stor flok HU læger, og det går generelt godt.
Retsmedicinsk Institut AU
De har en enkelt HU læge, der lige er kommet tilbage (8 uger siden). Det går godt og generelt kører det.
PKL fortalte lidt om sine observationer fra evalueringsudtræk på specialets afdelinger: Generelt er der nogle meget fine evalueringer! Der er nogle få områder (kommunikation, feedback), hvor evalueringerne ikke er helt i top på tværs af alle afdelinger. Gætter på, at de uddannelsessøgende læger gerne vil have mere feedback på de mere generelle lægeroller (de roller, der ikke går på den medicinske ekspert). Mere generelt tror PKL på, at der er et nyt fokus fra de yngre læger, at de vil have individuel feedback.
Hertil fortalte Patologisk afd. på Herlev, om deres brug af EPA'er, som de oplever som et godt værktøj til feedback særligt til de "blødere værdier".
at | PKL orienterer udvalget om inspektorrapporten fra Retspatologisk Afdeling på Aarhus Universitet. |
Retspatologisk afdeling på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet har haft inspektorbesøg den 29-03-2023. Rapporten er vedlagt som bilag.
Konferencens læringsværdi
- Udfordring: Der efterlyses en mere klar struktur på morgenkonferencerne, herunder ønsker om klarhed om hvorvidt at disse bruges i driftsøjemed eller i læringsøjemed.
- Løsning: Afdelingen prøver at løse det ved at bruge konferencen til fordeling af opgaver på en bedre måde.
- Samt at obduktionerne fordeles bedre, så de uddannelsessøgende læger kan have større mulighed for at vælge dem, de gerne vil være en del af og lære fra.
- Årsagen til udfordringen kan være, at speciallægerne har en tendens at overtage, fordi opgaverne skal afvikles, og gerne hurtigt.
at | indholdet i den lægefaglige indstilling drøftes og evt. godkendes |
Den eksisterende lægefaglig indstilling for introduktionsuddannelsen i Retsmedicin i VUR Nord er fra 2014, og skal derfor opdateres. Indstillingen fra 2014 er vedhæftet som bilag.
Der blev det besluttet, at opdateringen bliver løst i samspil mellem PKL og Videreuddannelsesregion Nord.
Der blev kort drøftet om, der er behov for en national strømligning af de lægefaglige indstillinger i et speciale som Retsmedicin. Dette er noget, der i så fald skal tages med alle de tre videreuddannelsesregioner, da arbejdet med lægefaglige indstillinger PT bliver gjort meget forskelligt fra videreuddannelsesregion til videreuddannelsesregion.
at | udvalget drøfter revisionen af målbeskrivelsen i specialet. |
Der har i specialet været internatmøde den 1.-2. november, hvor målbeskriveslen og revisionen har været på dagsordnen.
Den seneste er fra 2012, hvorfor denne skal revideres. Arbejdet er påbegyndt på et internat i specialeselskabet. Grundtanken er at reducere antallet af kompetencer samt de mange undergrupper, og flytte kompetencer og andet over i uddannelsesprogrammer e.l. for på den måde at gøre målbeskrivelsen mere simpel og nemmere at finde ud af.
På internatet blev, der arbejdet ud fra tre punkter og der var en oplevelse af at arbejdet med revisionen er kommet langt på de to dage.
1) Ophold og tværfaglighed
Her er særligt fokus på opholdene på de patologiske afdelinger patologi. Her er det målet at skære disse ned til 6 mdr's ophold, men så have flere fokuserede ophold. Hvilket vil udmønte sig i ca. 9 mdr total. De 6 mdr. skal derfor bruges til, at HU lægerne skal opnå de mere generelle kompetencer. De fokuserede ophold skal så bruges på de mere specialiserede afdelinger og opnåelsen af specialistkompetencer.
De kompetencer, der normalt ville indgå i de patologisk ophold, fx inden for mikroskopi, skal derfor opnås på de retsmedicinske afdelinger. Her vil altså komme en større opgave i at strukturere og omfavne dette.
Bevæggrunden for forslaget, er at sikre at de kompetencer, som skal bruges inden for retsmedicinen, også opnås bedst muligt.
2) Læringsstrategier og kompetencevurderingsmetoder
- Punktet referer til forslag om at indføre fælles nationale kompetencevurderingsmetoder for at sikre ensartethed. Forskellige metoder har været oppe og vende. Men den fælles forståelse er, at de skal være brugbare for alle. De skal derfor være så enkle så muligt. Fx kunne man bruge en modificeret OSATS, og så den er tilpasset retsmedicinen. Dog er det stadig meningen, at Patologiens brug af Epa'er fortsætter.
3) Særlige fokusområder på målbeskrivelsen og skrukturen herpå.
- skæres ned i antal til 1/3 kompetencer. Målene bliver mere overordnede med færre undergrupperinger. Tanken er, at flytte det man fjernet fra målbeskrivelsen over andetsteds - i uddannelsesprogrammer og kompetencekort.
Derudover ønskes det, at man kan arbejde imod at have et nationalt uddannelsesprogram, for at sikre ensartethed, netop når der fjernes så meget fra målbeskrivelsen
Der er sat nogle milepæle for det videre arbejde med målbeskrivelserne. Ultimo 2. kvartal skal det være klar. Afdelingerne skal/bliver inddraget i processen.
Sundhedsstyrelsen skal godkende, og det er arbejdsgruppen også bevidst omkring.
Der blev fortalt, at arbejdsgruppen har opmærksomhed på den større revision af den lægelige videreuddannelse, men da dette arbejde vurderes til at være længere ude i fremtiden, vil specialeselskaberne gerne påbegynde arbejdet nu.
Der orienteres fra DSFR.
Se punkt 6. Revision af målbeskrivelse
at | udvalget påbegynder en revidering af uddannelsesprogrammet for Patologisk Afd. og Retsmedicinsk Institut i Videreuddannelsesregion Nord. |
Det eksisterende program er sidst opdateret den 04-09-2020.
Status på uddannelsesprogrammer
Der skal være godkendte uddannelsesprogrammer for alle opslåede uddannelsesforløb.
Alle uddannelsesprogrammer skal godkendes af Udvalget for Godkendelse af Uddannelsesprogrammer (UGUP) og skal revideres ved behov (fx ved omstrukturering, sammenlægninger o. lign.), og som minimum hvert 3. år.
Tidsplan for videre proces
Såfremt der skal opdateres et eller flere af uddannelsesprogrammerne i specialet, opfordrer Videreuddannelsessekretariatet (VUS) til, at uddannelsesudvalget opstarter proces for udarbejdelse/revidering af uddannelsesprogrammer, fastsætter deadlines og aftaler, hvorvidt de har behov for skrivemøder, hvor de kan få rådgivning fra VUS.
PKL og UAO'er er velkommen til at kontakte VUS ved behov for sparring ift. udfærdigelse af uddannelsesprogrammerne.
Link til skabelon for uddannelsesprogrammer
https://www.videreuddannelsen-nord.dk/postgraduat-klinisk-lektor/uddannelsesprogrammer/
Her orienterende PKL om, at afdelingerne har et arbejde i at sikre, at der foreligger opdaterede uddannelsesprogrammer, der ikke er mere end 3 år gamle.
Der er nogle ting, som skal skærpes og rettes til.
Der blev fortalt, at uddannelsesprogrammet skal opdateres/ajourføres hvert 3. år.
Opmærksomhed på at vurdere hvor meget tid, de skal bruges på programmerne, når der foreligger en stor revision af programmerne.
Et nationalt uddannelsesprogram kan også være en hjælp til strømligning.
Arbejdet med udd.programmer kan være en større opgave, og udvalget blev mindet om, at det er muligt at indhente hjælp og sparing fra VUS, der også gerne stiller sig til rådighed til skrivemøder og anden vejledning, skulle dette blive relevant.
PKL orienterer udvalget om relevante emner og temaer
Orienteringen handlede om det ovenstående arbejde med målbeskrivelsen
PKL mindede afdelingerne om, at hun gerne stiller sig til rådighed til sparring og vejledning af forskellig karakter, skulle der være behov for dette.
Såfremt der viser sig tidspres på mødet, bortfalder dagsordenspunktet.
NYT FRA VUS
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Punktet blev mere eller mindre sprunget over og fungerede mere som et orienteringspunkt, da udvalget er nationalt og punktets indhold primært vedrører emner i videreduddannelsesregion nord.
at | udvalget finder en dato i marts 2024. |
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Det er blevet besluttet, at det næste bliver den 12. juni 2024. Derved springer det lidt i kadence, men det blev vurderet af PKL, at det ville være mere gavnligt at vente til juni frem for marts, da arbejdet med særligt en ny målbeskrivelse vil være længere og der derfor vil være mere at drøfte på mødet.
PKL, spurgte til om udvalget er kommet i gang med at bruge uddannelseslæge.dk?
- Hovedkursusvejleder: godt redskab og det fungerer.
- Nogle synes det har været besværligt med godkendelse af kurser, da dette foregår over to omgange.
Der afstedkom til sidst en kommentar til revisionen af målbeskrivelsen fra patologisk afd. på riget:
Kommentaren gik på, at det er godt stykke arbejde, der er lavet. Synes dog samtidigt at det er ærgerligt, at patologien ikke får så meget fra retsmedicinerne, men at det giver mening ud fra et uddannelsesperspektiv, og retsmedicinerne vil blive savnet på afdelingen.
Deruover er afdelingen spændt på, hvordan det vil fungere med de fokuserede ophold, da det kræver mange ressorucer at yde supervision på disse. Hvorfor opholdene, selv om de ikke koster noget økonomiske, stadig vil medføre omkostninger for de patologisk afdelinger.
Tilstede:
Marianne Cathrine Rohde, PKL - Institut for Retsmedicin AU.
Ann Brinck Madelung - UAO, Patologisk Afd. Roskilde
Anne Bugge - UAO, Retsmedicinsk Institut KU
Birgitte Bols, UAO - Patologisk Afd. Herlev
Birgitte Schmidt Astrup - Retsmedicinsk Institut SDU
Lise Frost - Institut for Retsmedicin AU
Peter Dilling - UKYL, Retsmedisinsk Institut KU
Stine Horskær Madsen - UAO Patologisk Afd. AUH
Søren Christoffersen - UKYL Retsmedicinsk Institut SDU
Trine Lindhardt Plesner - UAO, PKL Patologisk afd. Riget
Lars Löchte - Specialespecifikt udd udvalg.
Christian Petri Foged, Videreuddannelsessekretariatet (referent)
Afbud/fravær:
Peter Mygind Leth - SDU Retsmedicinsk Institut
Steen Holger Hansen - Retsmedicinsk Institut KU