Dagsorden og referater
Om uddannelsesudvalget
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
- PKL (formand)
- Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger
- Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen
- Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.
Dagsordener og referater
- Udvalg: Retsmedicin - uddannelsesudvalg
- Mødedato: 12. juni, 2024 kl. 10:00
- Mødested: virtuelt møde -> meet.rm30@rooms.rm.dk
Pkt. tekst
1. Velkomst og godkendelse af dagsorden
Det indstilles,
at | der laves en præsentationsrunde |
2. Opfølgning på referat fra seneste møde
Beslutning
Der var ingen bemærkninger til referatet fra sidste møde.
Bilag
3. Nyt fra uddannelsesudvalget i DSFR
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Beslutning
Lars Löchte gav kort en status. Der er fokus på brug af kompetencevurderingsværktøjer. Udvalget har forholdt sig til rapporten vedr. revision af den lægelige videreuddannelse ift. om det giver udfordringer med det igangværende arbejde med opdatering af målbeskrivelsen. Vurderingen er at indholdet i rapporten ikke får afgørende betydning for opdateringen af målbeskrivelsen. Udvalget har forholdt sig til de forskellige specialespecifikke kurser, der ligger under uddannelsen, herunder om der er nogen der skal sorteres fra, eller om der er nogen nye, der skal tilføjes kursusrækken. Det bliver behandlet på næste møde i udvalget.
4. Nyt fra afdelingerne
Sagsfremstilling
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Beslutning
Afdeling for Patologi, Rigshospitalet: Afdelingen har aktuelt to retsmedicinere ansat og har stor glæde af dem. Med den kommende målbeskrivelse er der ikke lagt op til, at retsmedicinere skal have decideret ansættelse i patologien, hvilket Trine (UAO) kommer til at savne.
Afdeling for Patologi, Herlev Hospital: Afdelingen har aktuelt ikke nogen retsmedicinere ansat grundet barsel. I den forbindelse skal der tages højde for fremtidige opslag af HU-forløb, så der ikke er flere retsmedicinere på afdelingen på samme tid, da afdelingen ikke har kapacitet til flere end en af gangen.
Retsmedicinsk Institut, København Universitet: Der er kommet en ny UKYL og så har de aktuelt 6 HU-læger i retsmedicin på afdelingen samt to I-læger. Der er fokus på at få uddannelsen til at harmonere med driften på afdelingen som følge af de evalueringer, der har været af afdelingen. Fokus på OSATS skabelonerne, som skal bruges som evalueringsværktøjer.
Retsmedicinsk Institut, SDU: Martha Kirstine Haahr er netop blevet ny UAO på afdelingen. Der kommer en HU-læge retur i juli og har derudover en I-læge ansat. Der har for nyligt været inspektorbesøg på afdelingen, hvor der nogle ting, som skulle optimeres. Det var blandt andet at afdelingen skal blive bedre til at sikre dokumentation og anvende evalueringsværktøjerne samt i højere grad sikre introduktionssamtaler og uddannelsesplaner. Det betyder at der er opfølgende besøg igen inden for to år. Der har været udfordringer med at vejlederne ikke kunne komme på det regionale vejlederkursus, fordi de var universitetsansatte, men det er nu ordnet, så de kan blive uddannet ift. at varetage vejlederopgaven over for uddannelseslægerne.
Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet: Afdelingen har I- og HU-læger ansat. Seneste inspektorbesøg har resulteret i, at man har indført en scanningsperson, som er ansvarlig for scanning, når der skal laves obduktion. Ordningen skal evalueres på sigt, men allerede nu opleves det som et positivt tiltag. Afdelingen håber på snarest at komme i gang med at anvende OSATS.
5. Nyt fra PKL
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Beslutning
Marianne fortalte om rapporten ”Fremtidens speciallæge – ændring af den lægelige videreuddannelse”.
- Rapporten beskriver en revision af den lægelige videreuddannelse med færre strukturelle ændringer end nogen måske havde forventet. Der er fokus på kravene til at være speciallæge og specialist, og der er en tanke om, at læger i højere grad skal være generalister.
- Lægerollerne bevares, men der lægges op til, at beskrivelsen af dem skal moderniseres.
- Retsmedicin vil fortsat eksistere som speciale. Der skal laves målbeskrivelser og specialebeskrivelser for specialerne.
- Der skal ses på indholdet af uddannelsen, herunder samarbejdet med patologi. Der er lagt op til, at der skal indgås mere samarbejde med specialerne gynækologi- og obstetrik og pædiatri.
- Større sammenhænge mellem præ og postgraduat uddannelse.
- Ændringerne som rapporten præsenterer skal ske over en årrække. Marianne vurderer, at den model der anvendes i det igangværende arbejde med at opdatere målbeskrivelsen er i tråd med det, som rapporten også lægger op til, herunder at færre kompetencer, men med fokus på kerneopgaven i specialet.
6. Status på opdatering af målbeskrivelsen
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
Der gives en opdatering på arbejdet med ny målbeskrivelse for retsmedicin
Beslutning
Arbejdet med målbeskrivelsen blev berørt under punkt 3 og 5.
7. Nyt fra VUS
Det indstilles,
at | uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning |
Sagsfremstilling
NYT FRA VUS
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (maj 2024)
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at det forventes, at arbejdet med den kommende dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen fra 2026 og frem igangsættes i efteråret 2024 og at en ny dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Tidsplanen er udarbejdet med udgangspunkt i, at den kommende dimensioneringsplan udarbejdes på baggrund af gældende Lægeprognose 2021-2045.
Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb.
Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb
- Til fleksforløb kan kun anvendes forløbssammensætninger, der i forvejen er godkendte i den lægefaglige indstilling
- Et fleksforløb skal skriftligt godkendes ved de involverede hospitalsledelser.
- Der medfølger ikke medfinansiering eller andre yderligere centrale lønmidler.
- Et speciale kan anvende fleksforløb, hvis der fra den seneste ansættelsesrunde ikke er nogen ubesatte forløb i specialet.
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Beslutning
Uddannelsesudvalget tog orienteringen til efterretning
8. Næste møde
Sagsfremstilling
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Beslutning
Marianne har efter mødet foreslået, at næste uddannelsesudvalgsmøde afholdes den 15. januar 2025 via Teams. Kasper har sendt mødeinvitation via outlook.
9. Eventuelt
Beslutning
- Dansk medicinsk selskab afholder årsmøde den 21. nov på Hotel Scandic i København. Der plejer at være gode oplæg inden for uddannelsesområdet.
Se mere om årsmødet via: https://selskaberne.dk/arrangementer/dansk-selskab-medicinsk-uddannelse-holder-aarsmoede-masterclass
10. Deltagere
Beslutning
Martha Kirstine Haahr, UAO, Retsmedicinsk Institut, Syddansk Universitet
Søren Christoffersen, UKYL, Retsmedicinsk Institut, Syddansk Universitet
Birgitte Bols, UAO, Patologi afdelingen, Herlev Hospital
Trine Lindhardt Plesner, UAO, Patologi afdelingen, Rigshospitalet
Anne Birgitte Dyhre Bugge, UAO Retsmedicinsk Institut, København Universitet
Maria Høy Henningsen, UKYL, Retsmedicinsk Institut, København Universitet
Lars Löchte, Formand for uddannelsesudvalget, Dansk Selskab for Retsmedicin, Retsmedicinsk Institut, København Universitet
Lise Frost, UAO, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet
Marianne Cathrine Rohde, PKL, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet
Kasper Clausen, Videreuddannelsessekretariatet (referent)