Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

Se alle
  • Udvalg: Samfundsmedicin - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 29. maj, 2019 kl. 09:00
  • Mødested: Regionshuset Aarhus, Olof Palmes Alle 34, lokale 24


Sagnr.: 1-30-72-254-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes.

Sagsfremstilling

Deltagere:

Anita Ulvsgaard Sørensen (formand), PKL

Dorte Qvesel, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers

Jan Greve, Styrelsen for Patientklager

Lene Borgbjerg, yngre lægerepræsentant

Heidi Vosgerau, Sociallægeinstitutionen, Aarhus Kommune

Charlotte Hjort, Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Nord

Bertil Selde Krogh (referent), Videreuddannelsessekretariat Nord

 

Afbud fra:

Dorte Balle Rubak, Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, Hospitalsenhed Vest

Jan Mainz, Psykiatriens Stabe, Aalborg Universitetshospital - Psykiatrien

Marianne Grau Rudbeck, Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital

 

Fra Videreuddannelsesregion Syd

Lene Anette Nordberg, Odense Kommune

Thomas Lund Sørensen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Syd

Christina Raun-Petersen, yngre læger i specialet

Lene Løgstrup, Odense Kommune

Tine Boesen Larsen, Videreuddannelsessekretariatet Syd

Helle Guldager Aaskoven, Videreuddannelsessekretariatet Syd

Sagnr.: 1-30-72-254-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at udvalget følger op på seneste uddannelsesudvalgsmøde

Sagsfremstilling

Referat fra uddannelsesudvalgsmødet den 5. november 2018 er vedlagt.

Beslutning

De lægefaglige indstillinger for henholdsvis introduktionsstillinger og hoveduddannelsesstillinger er blevet godkendt i det regionale råd for lægelig videreuddannelse (DRLVV). Rådet havde en opmærksomhed på, at det ikke må blive et problem for uddannelseslægerne, at de kliniske forløb ikke er lagt fast ved opslag af stillingerne. Uddannelsesudvalget er enige i at følge dette nøje, og dermed vurdere om det på et tidspunkt bliver nødvendigt at lægge de kliniske forløb fast.

 

Ellers ingen kommentarer til referatet fra sidste møde.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

3. Nyt fra PKL og afdelingerne

Det indstilles,

at deltagerne orienterer om relevante emner

Sagsfremstilling

PKL orienterer om:

 

  • Flytning af HU-læge fra VUS til Enhed for Lindrende Behandling
  • Inspektorrapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed

 

Afdelingerne orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og uddannelsestiltag.

Beslutning

Anita Sørensen orienterede om et forløb, hvor en HU læge havde opsagt sin stilling. Anita havde først hørt om det konkrete forløb, da opsigelsen blev indleveret. Der blev givet en generel opfordring til, at alle tænker i at involvere PKL så tidligt som muligt, hvis der er udfordringer af den ene eller anden art i uddannelsesstillinger.

 

Anita orienterede videre om, at en HU læge har fået bevilliget en ændring af sit sidste år fra en ansættelse ved VUS og til Enhed for Lindrende Behandling, Aarhus Universitetshospital.

 

Endelig orienterede Anita om modtaget inspektorrapport for Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Nord. Det var en meget flot rapport, hvor 12 ud af 16 områder havde fået bedste score og de sidste 4 havde næstbedste score. Inspektorrapporten beskrev, hvordan læring og uddannelse er integreret fuldt ud i det daglige arbejde. Charlotte Hjort fortalte i forlængelse af dette om, at de har inkluderet en af deres uddannelseslæger i et nationalt uddannelsesudvalg i regi af styrelsen, hvilket har været meget givtigt. En ikke uvæsentlig sidegevinst her er, at det også er kompetenceudvikling for den uddannelsessøgende læge. Endelig blev der orienteret om, at der er opstartet journal Club.  

 

Fra Styrelsen for Patientklager blev der orienteret om, at der er to hoveduddannelsesforløb som kører. På sigt håber de på, at der kan blive flere stillinger også på speciallægeniveau.

 

Der var ikke særlige punkter fra Yngre Læger i specialet.

 

Afdeling for Folkeundersøgelser orienterede om, at der pt. ikke er uddannelseslæger. Der kommer en HU-læge tilbage fra barsel til næste år.

 

Styrelsen for Patientsikkerhed orienterede om, at der for øjeblikket er mange uddannelseslæger (4 i HU og 1 i intro) i enheden. Man vil gerne fast køre to spor og så have introstillingerne oveni. De mange uddannelseslæger nu betyder, at der er et rigtig godt uddannelsesmiljø med et meget højt fagligt niveau. Udfordringen er selvfølgelig, at det trækker lidt hårdt på vejlederressourcerne, idet der p.t. kun er få samfundsmedicinske speciallæger og speciallæger i det hele taget i enheden. Det forventes dog, at der er ansat nye i de ledige stillinger henover efteråret.

 

Sociallægeinstitutionen orienterede om, at de pt. har to hoveduddannelseslæger. Enheden er lidt presset på opgaver og økonomi, men det er lykkedes at opretholde mulighed for uddannelsesstillinger indtil nu. Enheden håber på at kunne byde ind på næste ansættelsesrunde. Som udgangspunkt vil de gerne have to uddannelseslæger af gangen.

 

Videreuddannelsessekretariatet orienterede om, at man var ved at være klar til og glæder sig til at tage mod HU læge, der starter til 1. august 2019. Der er fundet en hovedvejleder – UAO fra Sociallægeinstitutionen – da der ikke er ansat en speciallæge i samfundsmedicin i Videreuddannelsessekretariatet.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

4. Understøttelse af refleksion i forbindelse med kursusdeltagelse

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget tager PKL's forslag til efterretning.

Sagsfremstilling

På udvalgsmøde i juni 2018 besluttede uddannelsesudvalget at drøfte, om der skal laves et forslag til DASAMS' uddannelsesudvalg om, hvordan refleksionen i forbindelse med kursusdeltagelse understøttes.

 

På baggrund af en evaluering, som DASAMS har fået foretaget af kursusrækken, planlægges der en temadag herom i efteråret 2019, hvor også transfer vil være på programmet. PKL foreslår derfor, at vi afventer denne før evt yderligere tiltag.

Beslutning

Anita indledte med at beskrive baggrunden for punktet.

Der var enighed om, at afvente temadagen – som anført i sagsfremstillingen.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

5. Kompetencevurdering

Det indstilles,

at udvalget drøfter og beslutter tiltag til opkvalificering af hovedvejledere i forhold til kompetencevurdering

Sagsfremstilling

Hvordan sikres det, at hovedvejlederen og uddannelseslæger er klædt på til at foretage/få foretaget kompetencevurdering. Der ønskes en drøftelse af, hvordan det kan sikres, at hovedvejledere og uddannelseslæger er klædt på til at foretage/få foretaget kompetencevurdering og herunder sikre, at uddannelseslægerne har formativt udbytte.

Beslutning

Anita indledte med en kort præsentation af sagen og lagde op til en drøftelse af, hvordan vi kan opkvalificere vores hovedvejledere ift. kompetencevurdering. Der blev spurgt til, om der var opbakning til at invitere til en temaeftermiddag, hvor hovedvejlederne deltager, måske suppleret med et andet tema, hvis relevant.

 

Der var enighed om, at der umiddelbart vil være stor opbakning til et temamøde. Temamødet kunne være i forlængelse af den halvårlige uddannelsesdag i foråret 2020 og eksempelvis af tre timers varighed.

 

En planlægningsgruppe kunne bestå af Anita, Dorte Rubak, Susanne, Heidi og 1-2 yngre læger.

 

Der blev i udvalget tilkendegivet:

  • at feedback i forbindelse med brug af kompetencekort ikke bare skal være summativ men også formativ
  • at både kompetencekort og aftaler for kompetencevurdering giver retning, viser hvad der arbejdes på og er gode til at sættes dagsordenen for de næste vejledermøder
  • at kompetencekortene er gode til at bruge for at se, hvilke opgaver man skal løse for at få den og den kompetence
  • at der med fordel kan arbejdes med andre supplerende kompetencevurderingsmetoderat det er en balance mellem at have mange kompetencevurderingsmetoder (som dækker flere forskellige nuancer, men ikke bliver brugt i dybden) og have få (man kender, men som ikke fange alle nuancer)
  • at det vigtigste er, at metoderne lever, og at der er en åbenhed i forhold til at afdække, om andre metoder kan bidrage konstruktivt
  • at der er forskel på afdelingerne/enhederne (både i forhold til kultur, arbejdets organisering og størrelsen på den organisatoriske enhed), hvilket har betydning for, hvad der er brug for og hvad der giver mening.
Sagnr.: 1-30-72-254-18

6. Forskningstræning

Det indstilles,

at udvalget drøfter forslag til national kompetencevurderingskort

at udvalget drøfter og beslutter ny lægefaglig indstilling for forskningstræning i VUR Nord

Sagsfremstilling

Opfølgning på kompetencevurdering af forskningstræning. Lene Borgbjerg opsummerer erfaringer med struktureret feedback på den mundtlige fremlæggelse af forskningstræningsprojekter. På baggrund heraf drøftes evt. sidste korrekturer på udkast til nationalt kompetencekort.

 

I forlængelse heraf drøftes og godkendes ny lægefaglig indstilling for forskningstræning i VUR Nord.

Beslutning

Forskningstræningskortet H9

Anita orienterede om baggrunden for forskningstræningskortet. Hensigten var systematisk at få nogle eksterne feedbackgivere, der kunne bidrage til dialog og interesse for den givne præsentation. Den mundtlige feedback på præsentation og opgave er kun et supplerende tiltag til forskningsvejlederens vurdering. De erfaringer, vi nu har gjort i Videreuddannelsesregion Nord, kan vi bringe ind i det nationale uddannelsesudvalg med henblik på at få kompetencekortet godkendt her, så det kan lægges på DASAMS' hjemmeside.

 

Lene Borgbjerg orienterede om, at der har været stor modstand fra de uddannelsessøgende læger, fordi der lige pludselig var ”opponenter”. Dette har medført usikkerhed i forhold til, om det er på opgaven eller den mundtlige præsentation vurderingen er, og hvem der har kompetencen til den endelige godkendelse. Hun fortalte, at hun havde fået opkald og mails omkring dette. Der har dog generelt været rigtig positive tilmeldinger på oplevelsen, når den er overstået (også fra feedbackgiverne). Tilbagemeldingerne har gået på, at det giver rigtig gode forløb, at feedbackgiverne læser opgaverne på forhånd, og så stiller spørgsmål og giver feedback på præsentationen. Uddannelseslægerne har også nævnt, at selve skemaet for feedback måske kunne ændres lidt. Samlet set er det at skulle give en præsentation dog oplevet meget positivt, og feedbackgivningen bliver set som en konstruktiv dialog.

 

Udvalget drøftede, om der skal være både en intern præsentation og en ekstern, eller det skal være enten eller? Ligeledes blev det drøftet, om forskningstræningsvejlederen kun skal være tilstede ved en intern præsentation, eller hvordan dette skal fungere i praksis?

 

Uddannelsesudvalget var enigt i, at det vil være ærgerligt, hvis præsentationerne ikke bliver afholdt eksternt, hvor flere har mulighed for at høre om resultaterne og lade sig inspirere af såvel metoder som resultater. Ligeledes fandt man det hensigtsmæssigt, at en ekstern præsentation giver mulighed for at møde andre perspektiver. Der var dog også en opmærksomhed på, at nogle enheder har et stærkt forskningsmiljø, hvorfor de faglige udfordringer og perspektivering alt andet lige vil være større her end ved mange eksterne præsentationer.

 

I VUR Nord ønskes det fastholdt at forskningstræningsprojektet skal præsenteres på et af de halvårlige uddannelsesmøder, og at forskningstræningsvejledere så vidt muligt skal være til stede. Hvis ikke dette er muligt kan fremlæggelsen ske som en intern præsentation med deltagelse af forskningsvejlederen. Endelige ønsker man fortsat at have feedbackgivere, for at underbygge og sikre en mere kvalitativ dialog efter præsentationen. Det bør være en lokal ordning, hvordan feedbackgivere udpeges, så der primært benyttes feedbackgivere, som alligevel vil være tilstede ved mødet/præsentationen, og om muligt må det gerne være en uddannelseslæge + en speciallæge.  

 

Lægefaglig indstilling for forskningstræning

Anita orienterede om den nye lægefaglige indstilling for forskningstræning. Der var en kort drøftelse af den lægefaglige indstilling. Den færdige version lægges for det regionale råd for lægelige videreuddannelse til godkendelse.

 

Uddannelsesudvalget bakkede op, og godkendte den lægefaglige indstilling for forskningstræning.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

7. Enhed for Lindrende Behandling som administrativt ansættelsessted

Det indstilles,

at udvalget beslutter proces for godkendelse af ELB, AUH som administrativt ansættelsessted

Sagsfremstilling

Enhed for Lindrende Behandling ved Aarhus Universitetshospital ønsker at indgå som administrativt ansættelsessted. Der lægges op til en kort drøftelse af og beslutning om proces i forbindelse hermed.

Beslutning

Anita orienterede om, at en HU læge har fået ændret sit uddannelsesforløb, så pågældende nu afslutter sit HU forløb i Enhed for Lindrende Behandling. I forlængelse heraf har enheden ytret ønske om at blive et fast uddannelsessted med en administrativ uddannelsesstilling.

 

Der var lidt drøftelse i udvalget. Her blev det samlet konkluderet, at opgaverne var beskrevet rigtig fint i det udarbejdede uddannelsesprogram, og Enhed for Lindrende Behandling formentlig vil kunne være et godt uddannelsessted.

 

Der blev rejst nogle opmærksomhedspunkter i forhold til, om den administrative opgavevolumen har en tilpas tyngde, om der er nok forvaltningsrelationer til eksterne samarbejdspartnere og om der er mulighed for at arbejde med myndighedsrollen. Der kunne tænkes i, om det vil være mere relevant at have en introstilling på enheden fremfor HU forløb.

 

Der var endvidere en opmærksomhed på, at Enhed for Lindrende Behandling stadig skal kunne bruges som klinisk ansættelse. Det er vigtigt, at der er en meget tydelig forskel mellem de to typer ansættelse.

 

Det blev konkluderet, at der var tilfredshed med det af PKL godkendte uddannelsesprogram, som i tilfælde af at enheden skal være et fast uddannelsessted skal godkendes i UGUP. Uddannelsesudvalget vil til sit næste møde invitere enheden og den uddannelsessøgende HU læge ind til en drøftelse af de erhvervede erfaringer og de fremtidige uddannelsesmuligheder på afdelingen.

Sagnr.: 1-31-77-1-18

8. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling

NYT FRA VUS

  

Sammenhængende uddannelsesforløb (april 2019)

Videreuddannelsesregion Nord har af Sundhedsstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet som et femårigt pilotprojekt, fået dispensation til at tilbyde kommende KBU læger sammenhængende uddannelsesforløb i Kirurgi, Almen medicin og Psykiatri, i Region Nordjylland. De sammenhængende forløb består af KBU og introstilling samt KBU, introstilling og hoveduddannelsesforløb.

I de to seneste runder(2. halvår 2018 og 1. halvår 2019) er der i alt besat 8 sammenhængende uddannelsesforløb i Region Nordjylland fordelt på de tre specialer.

Psykiatri og neurologi har også fået dispensation til at opslå sammenhængende introstilling og hoveduddannelsesforløb, hvor både Region Midtjylland og Region Nordjylland indgår i et eller flere af forløbene. De to specialer har fået besat henholdsvis ét sammenhængende forløb hver i 1. halvår 2019. Fra 1. halvår 2020 har Region Midtjylland fået dispensation til i en femårig periode at opslå op til 4 sammenhængende uddannelsesforløb om året bestående af KBU, Introstilling og hoveduddannelsesforløb. Forløbene vil være forankret i den vestlige del af Region Midtjylland.

 

Fleksibilitet i antal i-stillinger (9. november 2018)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.

 

På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2018, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb). Der er sket følgende ændringer:

 

 

Nye KBU tal (opdateret 9. november 2018)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.

 

 

 

Baggrundsnotat (Oktober 2018)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret maj 2018 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat" og "bilag til baggrundsnotat").

 

Sprogundervisning for udenlandsk uddannede læger (februar 2019)
Region Midtjylland tilbyder sprogundervisning til udenlandske læger under uddannelse, hvis det vurderes, at lægen ikke har tilegnet sig tilstrækkelige danskkundskaber via de kommunale tilbud. Det er afdelingslederne som skal ansøge om sprogundervisning og de skal være indstillet på at frigøre lægen til at følge undervisningen. Der henvises til følgende hjemmeside for yderligere information:
http://www.videreuddannelsen-nord.dk/udenlandske-lager/

http://www.rm.dk/sundhed/faginfo/uddannelse/sundhedsuddannelser/udenlandske-lager/sprogundervisning/

 

Region Nordjylland her tilbyder Aalborg UH, Regionshospitalet Nordjylland og Psykiatrien forskellige tiltag i forhold til at fremme sprogniveauet ved udenlandsk uddannede læge. Såfremt man har brug for at benytte tilbuddet kan hospitalets respektive UKO være behjælpelig med at henvise til relevante personer på hospitalerne.

 

Ny kontorchef/sekretariatschef (November 2018)

Mads Skipper tiltrådte 3. januar 2019 stillingen som kontor og sekretariatschef i Koncern HR Sundhedsuddannelser    

 

Beslutning

I forbindelse med en kort drøftelse af den kommende proces frem mod en ny dimensioneringsplan, blev det drøftet, at det er vigtigt at huske, at der er et efterslæb i forhold til at uddanne speciallæger i samfundsmedicin. Der er nu ansat en del med anden specialebaggrund i stillinger, som naturligt ville være samfundsmedicinere.  

Sagnr.: 1-30-72-254-18

9. Eventuelt og næste møde

Beslutning

Anita Ulvsgaard Sørensen tager kontakt til Videreuddannelsesregion Syd med henblik på at afklare, om de fortsat ønsker at være koblet til uddannelsesudvalget i Videreuddannelsesregion Nord.

 

Lene Borgbjerg orienterede om, at uddannelseslægerne i Region Nordjylland har taget opgaven med at repræsentere samfundsmedicin på uddannelsesdagen.

 

Anita Ulvsgaard Sørensen orienterede om, at der er slået HU stillinger op i Videreuddannelsesregion Øst, hvor den sidste delansættelse kan ændres, hvis uddannelseslægen ønsker det. Der var umiddelbar enighed om i uddannelsesudvalget, at denne form ikke har interesse for uddannelsesstederne i Videreuddannelsesregion Nord.

 

Jan Greve spurgte til, hvorvidt vi i stillingsopslag til HU stillinger gjorde opmærksom på, at ansættelserne i de forskellige enheder medfører, at uddannelseslægen bliver ansat på forskellige overenskomster igennem sit uddannelsesforløb. Bertil Selde Krogh tager dette med til næste opslag.