at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet og indmeldes evt. punkter til evt.
Dagsordenen er vedlagt som bilag i pdf fil med henblik på evt. udprint.
Forplejning: Morgenbrød med kaffe/the/vand
Der serveres sandwich til frokost umiddelbart efter mødet.
UKYL deltagelse i mødet anbefales som min. under dagsordenspunkterne 1-6. Henvendelse kan ske til mette.dahl@stab.rm.dk ved ønske om deltagelse ift. forplejning.
Såfremt der er behov for at deltage virtuelt, kan Mette ligeledes kontaktes.
Dagsordenen blev godkendt.
at | referatet godkendes. |
Referatet fra seneste møde d. 22. november 2022 er vedhæftet som bilag.
Der følges op evt. på relevante emner fra seneste møde i uddannelsesudvalget.
Opfølgning vedr. høring af maks. kapapcitet for antal årsværk behandles i særskilt dagsordenspunkt.
Referatet blev godkendt uden bemærkninger.
Som opfølgning på seneste referat blev der orienteret om, at:
at | nyeste status vedr. revisionen af den lægelige videreuddannelse drøftes. |
Der afventes stadig, at Sundhedsstyrelsen igangsætter en høring af den foreløbige rapport vedr. revisionen af den lægelige videreuddannelse. Det blev derfor vurderet mindre meningsfyldt at påbegynde udarbejdelsen af en ny målbeskrivelse inden da.
at | næste karrierevalgsdag og specialets deltagelse heri drøftes. |
I samarbejde med Videreuddannelsesregion Nord afholder Region Nordjylland i år specialevalgsdag for medicinstuderende og yngre læger. Specialevalgsdagen afholdes torsdag den 5. oktober 2023 kl. 15.15 – 18.30 på Aalborg Universitetshospital. I må allerede nu meget gerne sætte kryds i kalenderen.
PKL'er og UKO'er vil i den nærmeste fremtid modtage link til tilmelding samt program for dagen.
Hvis der er spørgsmål, kan I kontakte Maria Jul i RegionNordjylland (maria.jul@rn.dk)
Det blev nævnt, at karrierevalgsdagen afholdes i Aalborg i år. Karen Marie har ikke mulighed for at deltage, men kan efterspørge mulige bidrag til dagen blandt de lokale uddannelseslæger. Herefter kan uddannelseslægerne henvende sig til Dorte ift. nærmere information relateret til planlægning af dagen. Der er allerede eksisterende materiale tilgængeligt, udarbejdet af Emilie (plakater, quiz mm.). Det blev aftalt, at Dorte tjekker op på, hvilke enheder som der er materiale fra.
Der blev spurgt ind til erfaringerne med at bruge uddannelseslæge.dk. Der opleves stadigt udfordringer med det lavpraktiske.
Der var erfaringer med enkelte tilfælde, hvor uddannelseslæger ikke havde fået evalueringer tilsendt. Specialespecifikke kurser kan opleves svære at godkende, fordi kursusleder skal gå ind på den enkelte kursist (kan være svært for kursusledere at finde kursisterne). Det kan evt. være gavnligt med en skriftlig vejledning til kursusgodkendelse.
Der blev efterspurgt:
Der lød en opfordring til at indmelde konkrete systemfejl og evt. udviklingsønsker til VUS via ul@rm.dk
Der blev orienteret om bl.a. følgende:
at | de uddannelsesmæssige muligheder for simulation drøftes. |
Der ønskes en drøftelse af hvorvidt det kan være relevant at bruge simulation i samfundsmedicin.
at | der sker en gensidig orientering om nyheder af uddannelsesmæssig betydning siden sidste møde i uddannelsesudvalget. |
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Styrelsen for Patientsikkerhed orienterede om, at
Sociallægeinstitutionen orienterede om, at
Styrelsen for Patientklager orienterede om, at:
Det blev aftalt at dagsordenssætte kompetencevurderingsredskaber på næste uddannelsesudvalgsmøde. Hver enhed præsenterer egne anvendte kompetencevurderingsredskaber og hvordan disse anvendes i praksis ift. videndeling og inspiration.
Socialmedicinsk Enhed, Aalborg orienterede om, at:
Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering orienterede om, at:
at | orienteringen tages til efterretning samt drøftes efterfølgende i plenum. |
Dorte vil som PKL orientere om uddannelsesrelevant nyt siden seneste møde i uddannelsesudvalget.
Emnet blev delvist behandlet under dagsordenspunkt 2.
Der blev orienteret om, at skabelonen til tillæg (klniske ansættelser) til uddannelsesprogrammer er udsendt igen, da det opleves at HU-lægerne fortsat ikke bruger den rigtige skabelon. Der lød en opfordring til, at skabelonen (pdf) oploades til DASAMS hjemmeside med vejledning til, hvor skabelonen kan revireres.
Derudover blev det italesat, at der stadig opleves stor efterspørgsel på alternative former for kursusdeltagelse til de specialespecifikke kurser. Der lød en opfordring til, at UAO/UALO tager en dialog med uddannelseslægerne ift. uddannelsesplan, kursusdage og fysisk deltagelse i kurserne. Kursisterne bør drøfte evt. alternativer til fysisk deltagelse (forudsat at der er tungtvejende grunde) med egen vejleder, før der rettes henvendelse til kursuslederne. Der var fortsat enighed om, at udgangspunktet er fysisk deltagelse med opgaveskrivning eller deltagelse i senere kursus som eneste reelle alternativer.
at | forslag til opdatering af de lægefaglige indstillinger drøftes |
at | evt. alternative forslag til opslagskadence af hoveduddannelsesstillinger drøftes, og |
at | det drøftes, hvad der konkret kan gøres ift. uopslåede stillinger. |
De nuværende lægefaglige indstillinger for introduktions- og hoveduddannelse i samfundsmedicin er vedhæftet som bilag. Den lægefaglige indstilling for introduktionsuddannelse er over tre år gammel, hvilket i sig selv berettiger en revision.
På seneste møde i uddannelsesudvalget blev det aftalt at gennemføre en høring af anbefalede antal årsværk af introduktions- og hoveduddannelsesstillinger på de forskellige enheder. Her bør enhederne redegøre for deres maks. kapacitet ift. antal årsværk.
Det samlede antal årsværk skal stadigt forblive på 12 for hoveduddannelse og 10 for introduktionsuddannelse for at overholde dimensioneringen.
Tilbagemeldinger på høringen kan aflæses herunder:
På baggrund af ovenstående forventes der at blive behov for tilrettelser af de lægefaglige indstillinger. Der er endnu ikke udarbejdet et specifikt udkast hertil. Udvalget bedes drøfte de specifikke muligheder for sådanne udkast, både for introduktions- og hoveduddannelse.
I sammen ombæring bør følgende også drøftes i udvalget:
1. Forslag til opdateret (og evt. mere fastlagt) opslagskadance samt proces i forbindelse med opslag og fordeling af hoveduddannelsesstillinger, da der i forbindelse med de to seneste opslag viste sig udfordringer hermed.
2. Hvordan sikres der bedst muligt tilstrækkeligt opslag af introduktions- og hoveduddannelsesstillinger, så specialets dimensionering kan overholdes?
3. I forlængelse heraf bedes udvalget drøfte, hvad der kan gøres ift. de nyligt uopslåede stillinger og hvad der konkret kan gøres ift., at afdelingerne har færre muligheder for at leve op til dimensioneringsplanen.
Der er igennem hele dagsordenspunktet tale om indledende drøftelser.
Der blev gjort status over det nuværende antal introlæger på afdelingerne:
Der lød en overordnet vurdering af, at omkring halvdelen af årsværkene for I-stillinger er besat på nuværende tidspunkt. Der var en drøftelse af de evt. muligheder for at flytte antal årsværk, men også en usikkerhed på de økonomiske mulighede for medfinansiering i forbindelse med flytning af stillinger fra stat/kommune til Region Midtjylland. Der medfølger også en faglig problematik, hvis de socialmedicinske afdelinger skal bære alle de dimensionerede I-stillinger uden, at lægerne skifter bekendtskab med den administrative del af specialet. I så fald kan det være en mulighed at tænke i fokuserede ophold, som formelt set kan vare op til en måned.
Det blev drøftet, om andre afdelinger vurderes relevante i uddannelsen af samfundsmedicinere.
Det blev vurderet, at specialet nærmer sig kritisk tilstand ift. opslag af HU-forløb og manglende ansættelse af I-læger. Det blev aftalt, at PKL i første omgang mødes med VUS inkl. sekretariatschefen for at drøfte forslag til, hvordan videreuddannelsesregionen kan overholde uddannelsesforpligtigelsen inkl. dimensioneringen.
at | orienteringen tages til efterretning. |
NYT FRA VUS
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (April 2023)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 1. halvår 2023 inkl. fleksforløb (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 1. halvår 2023). Tallene for 1. halvår 2023 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Orienteringen blev taget til efterretning.
at | der fastsættes en dato for næste møde i uddannelsesudvalget. |
Det foreslås at afholde næste møde i primo/medio november 2023 i forbindelse med næste møde i ansættelsesudvalget.
Konkrete datoforslag kan fx være:
Sted: Regionshuset i Viborg eller Aarhus, medmindre andet ønskes.
Tid: Som udgangspunktet kl. 09.00-12.00 (med efterfølgende frokost), medmindre andet ønskes.
Der planlægges således med ansættelsessamtaler efter frokost.
Udvalget bedes drøfte, hvis der allerede nu er ønsker til bestemte dagsordenspunkter, temaer eller emner på næste møde.
De første tre foreslåede datoer i november blev betragtet som mulige mødedatoer. Det blev aftalt, at Mette "trykprøver" datoerne ved de resterende enheder og herefter sender mødebookinger til uddannelsesusvalgs- og ansættelsesudvalgsmøde.
Tilstede:
Dorte Balle Rubak (KSR), PKL (mødeleder)
Heidi Vosgerau (SI)
Karen Marie Glavind (SME)
Pernille Charmoth Østergård (STPK), suppleant for Jan Greve
Emilie Wichmann Winther, UKYL (STPK)
Sine Holst-Albrechtsen, (YL-repræsentant)
Mette Dahl Jacobsen, VUS (referat)
Afbud:
Dorte Qvesel (AF)
Jan Greve (STPK)
Jan Mainz (PS)
Lone Flø (VUR-Syd)
Charlotte Hjort (SST)