Om uddannelsesudvalget

Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.

Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.

Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.

I udvalget finder du altid: 

  • PKL (formand) 
  • Uddannelsesansvarlig overlæge fra alle afdelinger 
  • Repræsentation fra uddannelsessøgende i videreuddannelsesregionen 
  • Videreuddannelsessekretariatets AC-fuldmægtig, der sekretariatsbetjener specialet.

Dagsordener og referater

  • Udvalg: Samfundsmedicin - uddannelsesudvalg
  • Mødedato: 27. maj, 2021 kl. 09:00
  • Mødested: Regionshuset Olof Palmes Alle 15, mødelokale 1 med mulighed for virtuel deltagelse

 


Sagnr.: 1-30-72-254-18

1. Velkomst og godkendelse af dagsorden

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes

Beslutning

Dagsordenen blev godkendt.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

2. Opfølgning på referat fra seneste møde

Det indstilles,

at uddannelsesudvalget følger op på relevante emner fra seneste møde.

Sagsfremstilling

Vedlagt referat fra uddannelsesudvalgsmøde 25. maj 2020 og fra kort virtuelt uddannelsesudvalgsmøde 23. november 2020.

Beslutning

Der var ingen bemærkning eller yderligere opfølgning under dette punkt.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

3. Nyt fra afdelingerne

Det indstilles,

at afdelingerne orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag i afdelingen.

Sagsfremstilling

Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.

Beslutning

Fra Styrelsen for Patientklager blev der orienteret om, at det uddannelsesmæssigt går godt, på trods af at Covid-19 har påvirket arbejdsform og rammerne for uddannelse. Der er for øjeblikket to uddannelsesstillinger, og det overvejes, om der skal opslås en I-stilling til næste år.


Fra Styrelsen for Patientsikkerhed blev der orienteret om, at der for øjeblikket er tre hoveduddannelseslæger og en introstilling. Der blev orienteret om, at Charlotte Hjort fortsat er leder både for Syd og Nord i styrelsen. Forventeligt vil der snart blive ansat en ny leder i Syd. Der arbejdes for at styrke forskellige organisatoriske rammer og dele i forhold til det uddannelsesmæssige. Der arbejdes eksempelvis med fælles uddannelsestiltag på tværs af Syd og Nord. Der er blevet ansat nogle flere i Kolding, hvilket aflaster arbejdstrykket her. Generelt er der ansøgere og også uopfordrede ansøgninger til styrelsen, så det ser rigtig positivt ud. Uddannelse af egne læger er internt i styrelsen blevet defineret som potentielt samfundskritisk, hvilket har gjort, at der er forholdsvist meget fremmøde.


Fra Sociallægeinstitutionen i Aarhus Kommune blev der orienteret om, at de under Covid-19 har været forholdsvist meget hjemsendt. Det har naturligt givet nogle udfordringer uddannelsesmæssigt, da der naturligt går noget tabt i kommunikationen og følingen med hinanden virtuelt. Der arbejdes med, og har været arbejdet med forskellige metoder til at afbøde de værste udfordringer. For øjeblikket er der en uddannelseslæge og en på vej.


Fra Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital blev der orienteret om, at tre I læger er på vej igennem. Rigtig mange møder og fælles aktiviteter er foregået via Teams, så der har været de samme udfordringer, som de øvrige ender også giver udtryk for. Der er et forestående inspektorbesøg til november.


Fra Enheden for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers blev der orienteret om, at de har en HU læge, der bliver færdig til sommer. På grund af de samfundskritiske funktioner, der løses af enheden, har der været arbejdet med fremmøde tre dage om ugen under Covid-19. Folkeundersøgelser gjorde opmærksom på, at der er nogle udfordringer med rekruttering af andet akademisk arbejdskraft, når der ikke er en fast kadence for, hvornår der er uddannelseslæger. Dette skyldes, at der løbende skal være relevant lægefagligt og akademisk arbejde til de medarbejdere, der er i kontoret.


Fra Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering blev der orienteret om, at der for øjeblikket er fyldt godt op med uddannelseslæger. Der har i den seneste periode også været lidt meget at forholde sig til som uddannelsesarbejdsplads med særlige aftaler og opfølgninger med mere. Der er fundet gode løsninger og afdelingen er nu inde i en god rytme. Der er indført lægemøder "på tværs af alder", hvilket har været rigtig godt. Der er ligeledes faste daglige supervisioner, hvor der er en supervisor fysisk til stede, og der er mulighed for at koble sig til virtuelt. Dette fungerer rigtig godt, da alle kan drage nytte af den konkrete supervision.


Der blev orienteret om, at der er en dialog mellem KSR og Koncern HR Sundhedsuddannelser i forhold til hvor mange stillinger der kan gives medfinansiering til. Dette gav anledning til nogle refleksioner i udvalget over, det hensigtsmæssige i, at flere uddannelsessteder har I-stillinger og hvorvidt det giver et bedre uddannelsesmiljø, hvis der er flere I-stillinger det samme sted. Hvis der skal ændres i balancen, vil det potentielt kræve en ny lægefaglig indstilling.


Der var en generel drøftelse i udvalget, om der på sigt kan være nogle udfordringer med at varetage arbejdsopgaver som speciallæge, når der er forholdsvis mange uddannelseslæge, der har forskellige udfordringer og personlige hensyn eller vilkår i deres stillinger. Der var enighed om, at det meget er en Work-life-balance, der udfordrer uddannelseslægerne. Der kan afledt være nogle faglige ting, hvis man som læge eksempelvis ikke kan dække vagttelefoner, opgaver efter kl. 15.15 eller ofte regner med at kunne gå tidligt. Fleksibiliteten i arbejdslivet er vigtig, men arbejdsopgaverne skal også kunne løses. Der var en opmærksomhed på, at noget skyldes trends i tiden, og de mange ting "man skal lykkedes med" som menneske, og at noget skyldes specialet og arbejdsformen her, hvor der ikke er 24/7 patientbehandling og der er plads til mere fleksibilitet. Det blev også påpeget, at det er en lidt særlig tid under Covid-19, som måske har forstærket nogle ting yderligere. Fra KSR blev der orienteret om, at der blev brugt meget tid på at tale om udviklingen fra uddannelseslæge til seniorlæge. Ligeledes bliver der brugt noget tid forud for uddannelseslægerne tiltræder ved KSR, hvor der bliver talt om forventninger, læringsstile og hvad er det den enkelte skal. Uddannelseslægerne er meget positive overfor, at uddannelsesstedet vil dem – også inden de starter. Sådanne møder ligger forud for ansættelsesstart og typisk efter kl. 16.00, og ingen har takket nej til tilbuddet.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

4. Nyt fra PKL

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

PKL orientere om nyt på uddannelsesområdet herunder:


  • Nyt fra DASAMS uddannelsesudvalg og DASAMS hjemmeside
  • Nyt om revision af den lægelige videreuddannelse
  • Skabelon for PKL besøg på enhederne (se vedlagte bilag)
  • Proces for merit


Beslutning

PKL Dorte Balle Rubak orienterede om følgende punkter:


  • At arbejdet med revision af den lægelige videreuddannelse er blevet rykket, og det kan være svært at gennemskue, hvad der præcist er i spil. Der er en stor opmærksomhed fra samfundsmedicin i forhold til, om en sammenlægning med arbejdsmedicin kommer i spil.


  • På næste møde i uddannelsesudvalget planlægges med at invitere UKYL'ere med. Alle bedes allerede nu invitere jeres relevante UKYL.


  • Der er blevet lavet en skabelon for PKL besøg på afdelingerne i samfundsmedicin, som vil blive brugt som støtte både for afdelingen og PKL ved fremtidige besøg.


  • Der er blevet lavet en uddannelseshjemmeside under DASAMs hjemmeside.


Jan Greve spurgte ind til sagsbehandlingstid for meritafgørelser. Det bør kunne sagsbehandles hurtigere end det gør nu. VUS og PKL var enige i, at der skal være kortere sagsbehandlingstid.


Sagnr.: 1-30-72-254-18

5. Transfer mellem ansættelser

Det indstilles,

at emnet drøftes.

Sagsfremstilling


På mødet lægges op til en indledende drøftelse af, hvordan der kan arbejdes med at sikre transfer mellem administrative og socialmedicinske ansættelser, herunder både skiftet undervejs i hoveduddannelsen og hvordan specialet klæder uddannelseslægerne på til at vælge speciale.

Beslutning

Der var en længere drøftelse af arbejdet med at sikre transfer mellem de to ansættelser (administrativ medicin og socialmedicin) i hoveduddannelsen i samfundsmedicin.


Det er tidligere aftalt, at uddannelseslægerne har en midvejssamtale mellem de to samfundsmedicinske ansættelser. De gange det har været brugt, har der været gode erfaringer med det. Det er ikke alle enheder, der følger op på, at denne samtale bliver afholdt.


Det blev nævnt, at der også kunne arbejdes med korte udvekslinger mellem de to samfundsmedicinske ansættelser (måske 3 dage) for at sikre sammenhænge og styrke refleksionsmulighederne over de forskellige opgaver, kompetencer og funktioner.


I forhold til transfer på vej ind i specialet, blev det tilkendegivet, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis afdelingerne har så meget som muligt omkring uddannelsen og uddannelsesmiljøet tilgængeligt på hjemmesider og ikke kun på fildrev eller intranet. Det kunne være arbejdsbeskrivelser, beskrivelser af mødefora med mere. Der blev nævnt muligheden for at etablere læsegrupper og en interesse for at have en fælles liste over relevant literatur, der kunne være god og relevant læsning for såvel uddannelseslæger som speciallæger i specialet.


Det blev aftalt, at emnet skulle drøftes videre på næste møde, hvor UKYL'erne også er med.


Sagnr.: 1-30-72-254-18

6. Fremtidige HU forløb, introstillinger, dimensionering og fleksforløb

Sagsfremstilling

På seneste møde i uddannelsesudvalget var der en drøftelse af den fremtidige rekrutteringssituation i specialet. I forlængelse af denne drøftelse vil VUS på mødet give en præsentation af

  • antal færdige HU forløb de seneste år
  • antal uddannelseslæger på vej i specialet
  • potentiel fordeling af stillinger blandt enhederne på baggrund af den lægefaglige indstilling i det kommende år
  • status på arbejdet med den fremtidige dimensioneringsplan
  • orientering om muligheden for fleksforløb


På baggrund af præsentationen lægges op til en drøftelse af

  • hvordan enheder forventer at slå stillinger op (intro+HU) i det kommende år
  • om der skal arbejdes med særlige rekrutteringstiltag

Beslutning

Der var en præsentation af opslag af stillinger de seneste år og forventninger til den kommende dimensioneringsplan. På baggrund af dette var der en drøftelse af enhedernes forventninger til de kommende opslagsrunder for hoveduddannelsen og til det kommende års opslag af I-stillinger.


Der fastholdes proces med "flydende" sammensætninger af HU forløb og at I-forløbene slås op løbende.

Sagnr.: 1-31-77-1-18

7. Nyt fra VUS

Sagsfremstilling



NYT FRA VUS


Ansættelse af to nye ledende kliniske lektorer for den postgraduate Pædagogiske Udviklende Funktion (PUF) (april 2021)
Flemming Randsbæk er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aarhus Universitet fra den 1. februar 2021. Susanne Nøhr er ansat som ny ledende klinisk lektor ved Aalborg Universitet fra den 1. april 2021. Strukturen med to ledende kliniske lektorer er en del af et nyt samarbejdsfelt mellem Videreuddannelsesregion Nord, Region Midtjylland og Region Nordjylland samt de sundhedsvidenskabelige fakulteter på henholdsvis Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. De ledende kliniske lektorers overordnede funktion er at sikre og udvikle kvaliteten i den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.


Administrationsnotat vedr. længerevarende sygefravær på tværs af delansættelser (Nov 2020)

I Videreuddannelsesregion Nord er der godkendt et nyt administrationsnotat, der beskriver, hvordan sygefravær på tværs af delansættelser i hoveduddannelsen håndteres ift. hvor uddannelseslægen er ansat under fraværet.


Udgangspunktet for den fremtidige håndtering af sager, hvor en hoveduddannelseslæge har længevarende fravær på tværs af to delansættelser er, at uddannelseslægen har ansættelsessted, hvor denne forventes at fortsætte sin uddannelse efter fraværet. De nærmere forhold og rammer kan læses i notatet.


Notatet er godkendt både i Region Midtjylland og Region Nordjylland og gælder derfor i hele Videreuddannelsesregion Nord.

Notatet er særligt henvendt til HR og er derfor også udsendt til samtlige hospitalsenheder.


Funktionstidsbestemmelse (Opdateret marts 2021)

Danske Regioner og Yngre Læger har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne 2021 indgået aftale om, at funktionstidsbestemmelserne fremadrettet er gældende for alle læger, der søger hoveduddannelse. For læger, der er kandidater fra og med 1. august 2008 og senest den 30. april 2019 gælder, at det udelukkende er ansættelser fra og med den 1. april 2021, der indgår i funktionstiden.


Baggrund

I overenskomsten mellem YL og Regionerne (= overenskomst med regionerne) er der en bestemmelse om funktionstid (§4 stk. 4 litra a). Bestemmelsen indebærer, at en læge, efter KBU, højest må have været ansat i 24 måneder på en afdeling, der indgår i den/de ansøgte hoveduddannelsesforløb, når hoveduddannelsen påbegyndes. Fravær pga. graviditet, barsel, adoption, længerevarende sygdom, værnepligt eller ren forskningsansættelse medregnes ikke i funktionstiden. Deltidsansættelser medfører forholdsvis forlængelse af perioden.


Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (november 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2020 og hele 2020 (Se bilag: Indberetning HU-stillinger, 2. halvår 2020 VUR Nord). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.

Opslåede og besatte introduktionsstillinger (december 2020)

Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2020 (Se bilag: Indberetning af I-stillinger). Tallene for 2020 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.

Fleksibilitet i antal i-stillinger (november 2020)

På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.


På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2020, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2020). Der er sket følgende ændringer:


Ændringer i pejlemærker

Specialer

Fra pejlemærke 1 (høj søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning)

Dermato-venerologi

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning)

Infektionsmedicin

Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 1 (høj søgning)

Thoraxkirurgi


Nye KBU tal (opdateret marts 2021)

  • Opdaterede tal omkring KBU-trækning. Udvikling i antal KBU-læger på landsplan fra 2015-2 og frem skulle inden for de kommende år bidrage til at afhjælpe de nuværende udfordringer omkring ubesatte I- og H-forløb i Nordjylland og Midtjylland.


Runde

Nationalt*

VUR Nord**

Region Midtjylland**

Region Nordjylland**

1. halvår 2013

399

125

84

41

2. halvår 2013

385

118

82

36

1. halvår 2014

353

117

77

40

2. halvår 2014

335

109

75

34

1. halvår 2015

437

135

93

42

2. halvår 2015

533

162

111

51

1. halvår 2016

536

169

116

53

2. halvår 2016

641

208

140

68

1. halvår 2017

589

188

127

61

2. halvår 2017

634

208

138

70

1. halvår 2018

618

201

134

67

2. halvår 2018

734

241

163

78

1. halvår 2019

604

203

133

70

2. halvår 2019

639

218

146

72

1. halvår 2020

613

193

133

60

2. halvår 2020

675

227

152

75

1. halvår 2021

534

180

120

57


*Antal tilmeldte til KBU


**Faktisk antal besatte forløb inkl. sammenhængende forløb i Region Nordjylland og Region Midtjylland


Nyudvikling af Evaluer og Logbog (november 2020)

Leverandøren af systemerne www.evaluer.dk og www.logbog.net Dansk Telemedicin har meddelt, de ikke ønsker at fortsætte samarbejdet med regionerne om disse systemer.

Danske Regioner har på initiativ af Sekretariaterne for Lægelig Videreuddannelse godkendt, at der skal findes en ny samlet it-løsning til erstatning for de to systemer, som i dag anvendes i den lægelige videreuddannelse i Danmark.

Driften af logbog.net og evaluer.dk fortsætter uforandret indtil ultimo 2022 og data fra systemerne overføres til den nye it-løsning.


Baggrundsnotat (december 2020)

Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret december 2020 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat 2020" og "bilag til baggrundsnotat 2020").


Holdningspapir vedr. evalueringskulturen i Videreuddannelsesregion Nord (19. juni 2020)

Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse (DRRLV) godkendte på deres møde den 25. maj et holdningspapir for evalueringskulturen tilknyttet den lægelige videreuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord.

Papiret er vedhæftet.


Holdningspapiret afspejler den evalueringskultur på uddannelsesområdet, som DRRLV ønsker og understøtter. Formålet med/baggrunden for papiret står nærmere beskrevet i selve dokumentet og kan evt. danne baggrund for en nærmere drøftelse i de relevante fora.


Opsummeret har DRRLV følgende perspektiv på en god og fremmende evalueringskultur:

  • Evaluering er et redskab til dialog og udvikling
  • Evaluering baseres på gensidig tillid og konstruktiv feedback
  • Evaluering er gennemsigtig og oprigtig
  • Evaluering, og konstruktiv anvendelse af denne, er et fælles ansvar mellem uddannelseslæger og uddannelsessteder
  • Evaluering sker løbende igennem et uddannelseselement


Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

8. Næste møde

Det indstilles,

at dato og eventuelle punkter eller temaer for næste møde fastlægges.

Sagsfremstilling

Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.


På næste møde lægges op til at invitere UKYL'erne i specialet. Her kan arbejdes lidt mere i dybden med

  1. hvordan specialet kan arbejde med (selv-)evaluering, nu hvor inspektorbesøgene er aflyst. Hver afdeling forventes at udarbejde et kort oplæg, der beskriver, hvad gør afdelingerne selv på nuværende tidspunkt, og hvad kan vi i fælleskab systematisere og samarbejde om?
  2. evaluering af uddannelsesdagene
  3. karrieredage, hvordan skal vi bruge dem fremadrettet

Beslutning

Næste møde afvikles den 22. november 2021 kl. 9.00-12.00. Der afvikles samtaler til HU-stillinger om eftermiddagen.


Som et punkt 4 blev tilføjet Transfer ved overgange mellem delansættelser i videreuddannelsen til speciallæge.


Sagnr.: 1-30-72-254-18

9. Eventuelt

Beslutning

Der var ikke noget under dette punkt.

Sagnr.: 1-30-72-254-18

10. Deltagere

Beslutning

Fremmødte:

Dorte Balle Rubak, Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, Hospitalsenhed Vest (formand), PKL

Dorte Qvesel, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers

Jan Greve, Styrelsen for Patientklager

Sanne Lorenzen, yngre lægerepræsentant

Heidi Vosgerau, Sociallægeinstitutionen, Aarhus Kommune

Charlotte Hjort, Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Nord

Marianne Grau Rudbeck, Socialmedicinsk Enhed, Aalborg Universitetshospital


Bertil Selde Krogh (referent), Videreuddannelsessekretariat Nord


Afbud:

Lone Flø, Koncern HR Sundhedsuddannelser Region Syddanmark

Jan Mainz, Psykiatriens Stabe, Aalborg Universitetshospital – Psykiatrien