at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Pkt. tekst
at | dagsordenen godkendes. |
Velkommen, navnerunde, valg af dirigent
Mødet blev indledt med en kort præsentationsrunde. Carsten blev valgt som dirigent.
at | referatet godkendes. |
Referatet fra sidste møde 22. september er udsendt elektronisk og vedhæftet som bilag.
Referet blev godkendt uden bemærkninger.
at | hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen. |
Bordet rundt, hvad rører sig på afdelingerne?
6-8 min pr matrikel, dog 8-10 min til Aalborg og Aarhus
v/alle
Hver matrikel berettede om det nyeste på uddannelsesområdet.
RH Nordjylland:
Aalborg Universitetshospital:
RH Horsens:
Aarhus Universitetshospital:
Deltid blev drøftet på principielt plan ift. USARNS holdning til den uddannelsesmæssige kvalitet igennem uddannelsesforløbet.
Hospitalsenhed Midt:
RN Gødstrup:
RH Randers:
Hvor kan vores uddannelsesdokumenter ligger?
(Færdighedskort Intro, holdningspapir UL og Præhospitalsuddannelsen osv.). Vi SKAL have en midlertidig løsning til de forhåbentlig kan ligge på DASAIMs hjemmeside
v/Nette
Efteruddannelse, hvilke forventninger er der til os, og hvilke forventninger / ønsker har vi?
v/alle
Genoplag af ubesatte HU-stillinger.
v/Anne Mette
Der blev redegjort for, at der efter seneste ansættelsesrunde var en længere proces med henblik på at vurdere muligheden for genopslag (imellem ordinære ansættelsesrunder) af et ubesat hoveduddannelsesforløb. Der har tidligere i ansættelsesudvalget været tradition for automatisk at genopslå ubesatte stillinger imellem ordinære ansættelsesrunder. Det blev afklaret, at dette ikke længere er en mulighed grundet revurdering af ressourceforbrug i VUS.
VUS har mulighed for automatisk at medtage ubesatte forløb i næstkommende ordinære ansættelsesrunde eller på baggrund af vægtige argumenter at tage en individuel konkret vurdering på, at der i enkelte tilfælde kan bevilliges genopslag imellem ansættelsesrunder. En anmodning herom bør bringes videre via den/de relevante lægefaglige direktører for at sikre dialog imellem tilsvarende ledelsesniveauer.
Det blev aftalt i URSARN at udarbejde en indstilling til VUS om at genoptage traditionen med automatiske genopslag imellem ordinære ansættelsesrunder. Det blev pointeret, at en sådant indstilling i så tilfælde skal komme fra de lægefaglige direktører og indsendes til VUS' hovedpostkasse.
Forberedelse af eftermiddagens møde med cheflægerne
Dimensionering og rekruttering:
Karrierevejledning – har cheflægerne ønsker til UAO'erne?
Efteruddannelse
Andet?
Udvalget drøftede forskellige emner og prioriteringen heraf til det efterfølgende møde med cheflægerne.
Det blev aftalt at bibeholde følgende emner på dagsordenen:
Emnet vedr. efteruddannelse kan begrænses til et spørgsmål om, hvordan cheflægerne gerne vil gøre brug af UAO'ernes kompetencer, når det kommer til samlet strategi for efteruddannelse på afdelingerne.
Derudover blev det drøftet, at evt. kommende fleksforløb også skal tage hensyn til, at der ikke sker en yderligere regional skævvridning imellem Region Midtjylland og Region Nordjylland.
Det blev besluttet at udskyde følgende punkt til næste møde med cheflægerne:
at | orienteringen tages til efterretning. |
NYT FRA VUS
v/Mette
Baggrundsnotat (September 2022)
Region Midtjylland har udarbejdet notatet "Baggrundsdata til vurdering af efterspørgsel efter speciallæger og speciallægevækst". Notatet er opdateret september 2022 og er gældende for Region Midtjylland (se følgende to bilag: "Baggrundsnotat - 2022" og "Bilag til baggrundsnotat - 2022").
Besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om besatte og ubesatte hoveduddannelsesforløb for Videreuddannelsesregion Nord for andet halvår 2022 og hele 2022 inkl. fleksforløb (Se bilag: Indberetning H-stillinger 2. halvår 2022 + 2022 samlet VUR Nord). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (Oktober 2022)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2022 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger 2022). Tallene for 2022 i Videreuddannelsesregion Nord kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal i-stillinger (Oktober 2022)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal i-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal i-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen for 2022, er der lavet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om i-stillinger der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb 2022). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Kl. Genetik |
Fra pejlemærke 2 (lav søgning) til pejlemærke 3 (middel søgning) | Oftalmologi |
Fra pejlemærke 3 (middel søgning) til pejlemærke 2 (lav søgning) | Kl. Mikrobiologi |
Pga. tidspres blev det besluttet at bringe orienteringen skriftligt.
Emner til de næste møder (6. februar og 23. maj):
v/alle
Regionale blokader og hvem der bør oplæres heri blev kort drøftet.
Velkommen til cheflægerne. Navnerunde
Der blev budt velkommen til mødets anden del og indledt med en kort præsentationsrunde.
Dimensionering og rekruttering
Har vi de hoveduddannelsesforløb, vi har brug for, og kan vi rekruttere til stillingerne?
v/Helle Nibro
Der blev indledt med et punkt vedr. dimensionering og rekruttering, også relateret til lægedækningen indenfor specialet og den nuværende aldersfordeling blandt speciallæger.
Der blev udtrykt ønske til ny dimensionering med mindst to hoveduddannelsesstillinger mere i Region Midtjylland. DASIAM har udarbejdet høringssvar til Sundhedsstyrelsen med ønske om 8 yderligere HU-forløb på nationalt plan.
Det blev vurderet, at forventningen til forberedelsestid til de specialespecifikke hoveduddannelseskurser er steget, herunder udmelding fra CAMES vedr. forventning om et omfattende antal timer til forberedelse af de enkelte kurser. Forberedelse til kurser blev vurderet som en balancegang med klinisk arbejde, idet dette er også nødvendigt for at lære alle kompetencer. Dette behandles i DASAIMs uddannelsesudvalg.
Der blev udtalt bekymring for bemandingen af akutlægebilerne blandt cheflægerne ift. en udvikling, hvor nye speciallæger gerne vil køre akutlægebiler, men ikke finder det gangbart ift. deres work-life balance.
Efterfølgende blev det drøftet, hvordan specialet bedst muligt sikrer rekruttering i fremtiden, også ift. nyere tendenser vedr. ønsker til bl.a. deltid, kursusforberedelse og work-life balance. Der kan bl.a. arbejdes med specialets forventninger til uddannelseslægerne.
Der blev udtrykt ønske om at benytte fleksforløbsordningen fra URSARNs side. Der medfølger ikke medfinansiering til fleksforløb. Derfor skal der også tages højde for ikke at presse afdelingernes økonomi i forbindelse med evt. benyttelse af fleksforløb. Fleksforløb kan kun opslå med alle de relevante godkendelser. Processen er beskrevet nærmere i vedhæftet bilag.
Der blev opsummerende udtrykt uenighed ift. at opslå fleksforløb med baggrund i den manglende medfinansering.
Genopslag af hoveduddannelsesstillinger blev drøftet og proces for evt. genopslag blev gennemgået. Der lød en opfordring til, at regionshospitalerne gør et stykke rekrutteringsforberedende arbejde blandt introduktionslægerne inden opslag af HU-stillinger i de ordinære ansættelsesrunder. Der lød et ønske om skriftlig "opskrift" til ansættelsesudvalgets medlemmer på korrekt procedure ved genopslag.
Det blev drøftet, at der blandt afdelingerne er forskellige tilgange til, hvorvidt uddannelsesansvarlige ledende overlæger indgår i funktionsledelsesgruppen og forskellige argumenter for og imod blev vendt på et principielt plan ud fra en uddannelsesmæssig tilgang.
Cheflægekredsen har drøftet dette og besluttet at søge fellowship relateret til anæstesi indenfor pædiatri (et år) og obstetrik (3 måneder).
Det visionære princip i også at tænke i relevante korterevarende opgraderende ophold blev drøftet.
Cheflægernes punkt: Hvilke ønsker har I til URSARN?
v/alle cheflæger
URSARN's erfaringer med uklassificerede post introduktion stillinger blev efterspurgt, også ift. at sikre relevante arbejdsopgaver og læringsindhold for de ansatte læger. Fordelingen imellem stue og andre opgaver samt hvordan denne sikres på en relevant måde blev drøftet i forlængelse heraf.
Det blev nævnt, at der er gode erfaringer med, at denne type stillinger kan sikre, at HU-lægerne har mulighed for at gå i bagvagt samt, at de uklassificerede introduktionslæger får de samme arbejdsopgaver som andre introduktionslæger og derudover sikres et vist antal stuedage, som kan opgradere deres kompetencer indenfor klassisk anæstesiologi.
Præhospitalsuddannelsen i Nord, hvor er vi, og hvor skal vi hen?
v/Carsten Poulsen og Morten Bøtker
Der blev gennemgået en præsentation af nuværende status for den præhospitale uddannelse. Projektet har udviklet sig ud fra et ønske om at ensrette uddannelsen forud lægebilskørsel. Kursus er også funderet på et ønske om at forberede lægerne på akutte situationer under kørsel med lægebil for at sikre et højt fagligt niveau, også når det kommer til de uforudsete begivenheder.
Kursets faglige indhold blev gennemgået:
Tilbagemelding fra kursisterne blev fremlagt:
Økonomi blev kort drøftet. Afdelingslæge-projektet har også finansieret projektet og afdelingerne finansierer ved at frigive kursisterne til deltagelse med løn. Når kursusdagene i efteråret er afholdt, er der ikke flere projektmidler – herefter skal der findes midler til driftsomkostningerne til 2024, hvis uddannelsen skal fortsætte som varig løsning.
Der blev efterspurgt et overblik over økonomien, som kræves til at drifte uddannelsen videre. Der kan udarbejdes en liste over samlede udgifter.
Der var ingen punkter til eventuelt.